Dárdavivő

2022.02.26. 14:20

Különleges szobrot kérnek vissza olasz ügyészek egy amerikai múzeumtól

Az antik műalkotást illegálisan vitték ki az országból évtizedekkel ezelőtt.

Az egyik leghíresebb ókori görög szobor kivételesen értékes római másolatát kérik vissza olasz ügyészek egy amerikai múzeumtól, mivel az antik műalkotást illegálisan vitték ki az országból évtizedekkel ezelőtt.

A nagy görög szobrász, Polükleitosz Dorüphorosz (Dárdavivő) című művének illegális ásatásból származó római kori márványmásolatát az 1970-es évek közepén csempészték ki Olaszországból, egy ideig a müncheni Glyptothek múzeumban volt kiállítva „Stabiae-i Dorüphorosz” néven, több mint harminc éve pedig a Minneapolis Institute of Arts (MIA) múzeumban látható.

A dél-olaszországi Torre Annunziata ügyészsége azután kérelmezte hivatalosan is a „kivételes történelmi és művészeti értékű” szobor visszaszolgáltatását az Egyesült Államoktól, hogy az olasz hatóságoknak sikerült pontosan feltérképezniük a külföldre csempészett műalkotás útját, és bizonyítaniuk, hogy a MIA-ban kiállított szobor azonos a Stabiae ókori romvárosban a 70-es években illegálisan kiásott művel. Pompejihez és Herculaneumhoz hasonlóan a Vezúv 79-es kitörése Stabiae (a mai Castellamare di Stabia) jelentős részét is vastag hamuval borította be.

A stabiai dárdavivő i.e. 120 és 50 között készült pentelikoni márványból a klasszikus kori görög eredeti alapján. A várakozó dárdavivőt nagy anatómiai pontossággal ábrázoló mű, Polükleitosz i.e. 440 között készült bronzszobra nem maradt fenn, de több, márványból faragott római kori másolat létezik róla.

Az olasz hatóságok szerint a felbecsülhetetlen értékű szobrot négy darabban találták meg, az illegális ásatók 100 millió líráért adták el a kétes hírű svájci műgyűjtőnek, a 2003-ban elhunyt bázeli Elie Borowskinak, aki 1975 végén vagy 1976 elején csempészte ki Olaszországból, majd eladta a müncheni Glyptotheknek, ahol az 1980-as évek közepéig volt kiállítva. Miután a nyomára bukkantak, a nápolyi ügyészség 1984-ben kérte a lefoglalását, de egy évvel később egy bajorországi bíróság elutasította a kérelmet, a szobor pedig eltűnt. Végül Minnesota amerikai állam fővárosának művészeti múzeumában (MIA) bukkant fel, amely 2,5 millió dollárért vásárolta meg 1984-ben, ugyancsak Borowskitól.

A Torre Annunziata-i ügyészség hétfői közleménye szerint sikerült kétséget kizáróan bizonyítani – részben a Pompeji Régészeti Park szakértőinek segítségével –, hogy a minneapolisi múzeum látható Dárdavivő azonos a Castellamara di Stabiából 1976-ban ellopott szoborral. Az azonosságot bizonyítja, hogy az amerikai múzeumban lévő példánynak is sérült az egyik karja, hiányzik jobb kezének egyik ujja és a jobb lába.

Castellamara di Stabia polgármestere, Gaetano Cimmino a városi régészeti múzeumban szeretné kiállítani a városából csaknem fél évszázada ellopott műkincset.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!