Különös tárlat

2022.02.13. 19:00

Brit kvantumfizikus készített videóinstallációt Hieronymus Bosch művéből

A brit művész és kvantumfizikus Libby Heaney videóinstallációt készített Hieronymus Bosch jól ismert triptichonja, a Gyönyörök kertje című alkotásából.

A Light Art Space megbízásából készült Ent- című projekt csütörtöktől május 1-jéig tekinthető meg a berlini Ernst Schering Alapítvány kiállításán.

Bosch 1500 körül készült háromrészes műve a paradicsomot, a földi gyönyörök kertjét és a poklot ábrázolja. Mint a brit kvantumfizikus és művész szerdán elmondta, a videóinstallációban a gyönyörök kertje tábláját dolgozta fel a triptichonból.

Heaney szerint a rendkívül bonyolultan működő kvantumszámítógépek a világot és annak érzékelését meg fogják változtatni. Ennek megfelelően módosította a Bosch paradicsoma és pokla közötti képet installációjához. Animációjában olyan elemeket is felhasznált, amelyeket ő festett és beszkennelt.

A mű a teljes kiállítótérben 360 fokban bontakozik ki a falakat, a padlót és a mennyezetet is beterítve. Az animációhoz Heaney felszíni és víz alatti világokat alkotott, amelyekben élőlények és struktúrák fejlődnek ki, kapcsolódnak egymáshoz és ismét elenyésznek. Az installáció alapstruktúrája körülbelül 15 percenként ismétlődik meg, de ezen az időn belül a számítógép ismételten új elemeket is belekever a műbe, egyes optikai szálakat felkap, másokat hagy kifutni.

Heaney ezen a módon olyan virtuális világokat alkot, amelyek alapját a történelmi festmény különböző szintjei képezik.

Borítókép: Libby Heaney az  „Ent-” megnyitóján / DPA via AFP / Annette Riedl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!