Javult a helyzet

2022.01.06. 19:02

Újra megnyílt a turisták előtt a thaiföldi álomstrand, de szigorúan korlátozzák az ott-tartózkodást

Több mint három év után újra megnyílt a turisták előtt a thaiföldi álomstrand, A part című 2000-es filmből világhírűvé vált Maya-öböl (Maya Bay) az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigeten, de szigorúan szabályozzák a látogatók számát és cselekvési szabadságát, valamint az ott-tartózkodás időtartamát.

A 100 méter magas sziklák övezte partszakaszt, amely a Leonardo DiCaprio főszereplésével 2000-ben készült romantikus kalandfilm által vált világhírűvé, 2018 júniusában zárták le, hogy a festői szépségű vidék súlyosan megrongálódott korallzátonya és tengeri élővilága lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Az öböl ez év eleje óta újra látogatható, de már gondosan óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól, így naponta legfeljebb 4125 ember léphet a területre, csak 7 és 18 óra között, egyszerre csak 375-en tartózkodhatnak ott és legfeljebb 1 órán át. Az öböl türkizkék vizében egyelőre tilos a fürdés, a szabálysértőket jogi következmények fenyegetik.

A csak más üdülőhelyekről hajóval megközelíthető öbölben nem köthetnek ki többé a hajók, a látogatóknak a sziget egy másik, kijelölt pontjáról kell megközelíteniük vágyuk tárgyát, a hajók és csónakok kitiltása a korallok védelmét szolgálja.

A cápák visszatértek, a korallzátony újjáéledőben van, a víz újra kristálytiszta 

- indokolta az újranyitást Juthaszak Szupaszorn, a Thaiföldi Idegenforgalmi Hatóság vezetője.

A thai hatóságok korábban már két másik, a tömegturizmus áldozatává vált szigetet is elzártak a turisták elől. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a 2016 közepe óta elzárt területeken sikerült regenerálódnia a tengeri élővilágnak.

 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!