A diktátor utolsó gyereke

2022.01.18. 10:15

Elhunyt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

Elena Curti, aki Angela Cucciati varrónő gyermekeként született, csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja.

99 éves korában elhunyt Elena Curti, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor utolsó élő, titokban született lánya. A nő hétfőn halt meg a Rómától északra lévő Acquapendentében álló házában. Kedden tartanak emlékére búcsúszertartást.

Elena Curti 1922. október 19-én született Milánóban Angela Cucciati varrónő gyermekeként.

Angela Cucciato 1921-ben lett Mussolini szeretője, amikor közbenjárt nála férje, a fasiszta századparancsnok Bruno Curti szabadon bocsátása ügyében. A férfi verekedés miatt volt börtönben.

Elena Curti csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja. Apa és lánya első hivatalos találkozójára 1941. április 13-án került sor Rómában. Ezt követően mintegy 30 alkalommal találkoztak. Elena Curti olyannyira kötődött apjához, hogy Mussolini élete végén is a közelében volt. Amikor a diktátort 1945. április 27-én a Comói-tó partján lévő Dongóban a partizánok letartóztatták, Elena Curtis a menekülő tisztségviselőket kísérő egyik páncélozott autóban volt. Mussolinit szeretőjével, Clara Petaccival és más követőivel együtt másnap kivégezték, holttestüket közszemlére téve felakasztották Milánó egyik terén.

Elena Curtit is elfogták a partizánok és Comóba vitték, ahol 5 hónapon át tartották fogságban. Anyja a bíróság előtt elmondta, hogy Elena Mussolini vér szerinti lánya, így kerülte el a pert.

Miután több mint 40 éven át Spanyolországban élt, 2000-ben visszatért Olaszországba és Acquapendentében telepedett le. 2008-ban hunyt el férje, Enrico Miranda, a Luftwaffe egykori hadnagya, akit a Duce a pantelleriai harcokban pilótaként tanúsított hősies helytállásáért kitüntetett.

Mussolininek feleségével, Rachele Guidivel közösen 5 gyermeke született. Rajtuk kívül legalább 4 törvényen kívüli gyereket tulajdonítanak neki, köztük Elena Curtit.

Elena Curti 2003-ban Il chiodo a tre punte címmel könyvben publikálta Mussolinivel kapcsolatos emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!