Intelligens négylábúak

2021.12.26. 11:25

Sokkal okosabbak a kutyák, mint korábban hittük

Kutatók azt vizsgálták, hogy különbséget tudnak-e tenni a kutyák fizikailag megmagyarázható és megmagyarázhatatlan történések között.

A Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének szakértői megállapították, hogy ismerik a kutyák az ok-okozat elvét. Ha valami fizikailag megmagyarázhatatlan történik a szemük előtt, megrökönyödnek. Christoph Völter és Ludwig eredményeikről a Biology Letters című tudományos lapban számoltak be.

Vizsgálataik során egy-egy képernyő elé ültettek le 14 családban élő kutyát és megmutattak nekik 2 videót.

Az egyiken egy guruló billiárdgolyó egy másiknak ütközik, az ütközéstől megáll, a másik viszont elindul. A második film szürreális volt, az első golyó ugyanis jóval az ütközés előtt megállt, mire a másik érintkezés hiányában is gurulni kezdett.

A második videónál a kutyák tekintete hosszan pihent az első golyón, amely nyilvánvalóan ok nélkül megállt. Pupilláik tovább maradtak nyitva, ami a fokozott figyelem és a meglepődés jele. A tudósok úgy vélik, ez arra utal, hogy a négylábúak megértik az ok és okozat közti kapcsolatot.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!