Sokak kedvence

2021.12.10. 17:40

A Gyűrűk Ura filmtrilógia megjelenésének huszadik évfordulóját ünnepli Új-Zéland

Országszerte különleges vetítésekkel, kiállításokkal és művészi bemutatókkal készülnek.

A Gyűrűk Ura filmtrilógia megjelenésének 20. évfordulóját ünnepli pénteken Új-Zéland különleges vetítésekkel, kiállításokkal és művészi bemutatókkal.

Pontosan 20 éve, 2001. december 10-én mutatták be a londoni Odeon Leicester Square moziban a J.R.R. Tolkien művei alapján készült A Gyűrűk Ura és A hobbit trilógiák első filmjét, megismertetve a világgal Új-Zéland dombvidékeit, mezőségeit és erdeit, melyek a mitikus Középfölde kulisszáit adták.

Auckland és Wellington mozijaiban is lesznek vetítések, de igazán különleges az Aucklandtől 160 kilométerre lévő Hobbiton birka- és marhafarmon, "a hobbit otthonában" tartott szabadtéri vetítés lesz.

Ez a leggyorsabban teltházassá vált esemény volt, amelyet valaha szerveztek - mondta Shayne Forrest, a Hobbiton igazgatója. A rajongók csaknem egy éve készítik már jelmezeiket az eseményre Forrest szerint, aki több hobbitnak, Sauronnak, orknak és Gollamnak öltözött vendégre számít.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások nyomot hagytak Új-Zéland turizmusán. A Hobbiton a járvány előtt évente átlagosan 650 ezer turistát fogadott, de az elmúlt 12 hónapban csak 90 ezer látogató érkezett. A munkatársak számát 320-ról 50-re kellett csökkenteni.

Az évfordulós ünnepségek azonban lehetőséget adnak Új-Zélandnak, hogy visszatérhessen a turizmus élvonalába - mondta Forrest.

A hegyes fülű, szőrös lábú hobbitok hamarosan ismét megjelennek a szélesvásznon, az Amazon Studios ugyanis már tavaly megkezdte A Gyűrűk Ura sorozat forgatását Új-Zélandon. A találgatások szerint ez lehet a valaha készült legdrágább televíziós műsor.

A sorozat második évadát viszont az Amazon bejelentése szerint már Nagy-Britanniában forgatják, a történet első alkalommal hagyja el Új-Zéland kulisszáit.

Borítókép: Zsákos Frodó (Elijah Wood) és az Egy Gyűrű. (New Line Cinema/Wingnut Films/Collection Christophel/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!