katasztrófaturizmus

2021.11.13. 13:30

Ragyogó ajánlat: kiadásra kínálnak egy lakást Csernobilban

A harmincöt éve lezárt, katasztrófa sújtotta terület a turizmusból profitálna.

Tourists look at a New Safe Confinement (NSC), new metal dome encasing the destroyed reactor at Chernobyl plant, Ukraine, on August 15, 2019. - The hit US drama "Chernobyl" brought a new generation of tourists to the nuclear disaster zone, but guides say many visitors are more interested in taking selfies or even stealing artefacts than learning about the accident. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)

Forrás: Genya Savilov

Fotó: AFP

Az állami területek értékesítését intéző Ukrán Állami Ingatlanalap meghirdette az első olyan aukciót, amelyben a résztvevők a csernobili tiltott övezetben lévő ingatlanra tehetnek ajánlatot – írta meg a Magyar Nemzet a híradás nyomán, ami a Kárpátaljai Igaz Szóban jelent meg. A kárpátaljai magyar nyelvű honlap úgy tudja, egy 82 négyzetméter területű – a képek tanúsága alapján valamelyest felújított – lakás kerül kalapács alá, amely Pripjaty egyik, az egykori erőmű dolgozóinak lakhelyéül szolgáló épületében van, a szellemváros főutcáján.

A helyiség bérleti díjának minimális kikiáltási ára 4200 hrivnya, azaz körülbelül 50 ezer forint.

A felhívás semmilyen megkötést nem tartalmaz, a győztes licitáló bármilyen célra felhasználhatja az ingatlant, de a kezelő reményei szerint valamilyen vállalkozó szerzi meg a jogot. Tekintve, hogy a csernobili zóna lényegében üres, valamilyen turisztikai megoldás tűnik az egyetlen logikus befektetésnek. Az viszont akár ígéretes is lehet.

Miután 2019-ben az HBO bemutatta saját gyártású Csernobil című sorozatát, a nagy sikerű film hatására rendkívül megélénkült, legalább 80 százalékkal nőtt a területre érkező látogatók száma. A katasztrófaturizmusra egész iparág épült, külön ügynökségek szakosodtak a túravezetésre a veszélyes zónában, jelenleg körülbelül 100-150 dollárért (30-45 ezer forintért) kínálnak egynapos programot, ahol persze sugárzásmérő is dukál az úthoz. A koronavírus-járvány persze itt sem tett jót az idegenforgalomnak, tavaly a látogatók száma jelentősen visszaesett.

Kijevnek azonban határozott célja, hogy tőkét kovácsoljon a rossz emlékű nukleáris katasztrófából. Ennek keretében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már két évvel ezelőtt rendeletet adott ki, amelynek lényege, hogy kihasználhassák a Csernobilban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket.

Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek, turistáknak. Sajnos a tiltott zóna jelenleg a korrupció jelképe. A rendvédelmi szervek kenőpénzt szednek a turistáktól, illegálisan szállítanak ki onnan fémhulladékot, illetve használják fel természeti erőforrásait

– fogalmazott akkor az államfő.

A nagyratörő tervekből egyelőre nem sok valósult meg, de a következő években elvileg indulnak a munkálatok. Ennek keretében felújítják a csernobili belépési pontot, a vasutat, továbbá a buszállomást, egy lakóépületet, valamint egy kávézót.

A tiltott övezet nagy része egyébként lakhatásra még mindig alkalmatlan, ennek ellenére a területen mintegy százan élnek, javarészt idős emberek, akik a veszéllyel dacolva mégis visszaköltöztek otthonaikba.

Borítókép: Turisták szemlélik a csernobili atomerőmű védőépületét 2019. augusztus 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!