Igazi ritkaság

2021.11.24. 15:25

Majdnem 100 ezer éves, őskőkorszaki ásót találtak a régészek

Az elefántcsontból készült lelet világszerte ritkaságnak számít, kevés a hasonló példa ugyanis a csaknem 100 ezer évre visszamenő eszközkészítésére használt tárgyra.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség beszámolója szerint a régészek egy csaknem 100 ezer éves, elefántcsontból készült ásót találtak egy őskőkorszaki lelőhelyen a kelet-kínai Santung tartományban. A lelet a Kína területén talált legrégebbi csonteszközök egyike lehet.

A Santung déli részén, Jisuj megyében található ásatási helyszín közel 8 méter vastag földrétegből áll. Az ásatást végző régészek 8 kulturális réteget tártak fel.

A szakemberek több mint 5 ezer darab kőből, csontból, fogakból és szarvakból készült tárgyra, valamint állati maradványokra bukkantak, amelyek az akkori emberek életmódjába és eszközkészítési szokásaiba nyújtanak bepillantást.

A Hszinhua beszámolója szerint az elefántcsontból készült lelet világszerte ritkaságnak számít, kevés a hasonló példa ugyanis a csaknem százezer évre visszamenő, eszközkészítésére használt tárgyra. A földréteget, amelyből a lelet előkerült, kétféle kormeghatározási módszerrel is vizsgálták, az egyik alapján 99 ezer, a másik alapján 104 ezer éves kort valószínűsítő eredményt kaptak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!