Fejlődő tudomány

2021.10.27. 15:50

Veszélyes fertőzések terjedését térképezik fel magyar kutatók

A 3 évig tartó, 436 millió forint költségvetésű kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 350 millió forinttal támogatja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Gasztroenterális fertőzések tér- és időbeli változását nyomon követő rendszert dolgoz ki a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, vagyis a PTE és az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. a szennyvíz vizsgálatával.

A projekt keretében célzott vírusmonitoringot, vagyis megfigyelő rendszert terveznek a szakemberek. Ennek segítségével következtetni lehet majd egy-egy gasztroenterális fertőzés idő- és térbeli változására bizonyos vírusok örökítőanyagának mennyiségi változásán keresztül.

A komplex rendszer részeként a mintakövetési és kórházi információs platform könnyen hozzáférhetővé teszi az adatokat. Az elképzelés szerint a települési és a kórházi mintavételekből származó adatgyűjtés és információs rendszer a szakemberek számára döntéshozásra alkalmas eredményt ad majd.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!