fogadja meg!

2021.10.17. 17:17

Ételek, amelyek akár halálosak is lehetnek a kutyák számára

Vannak olyan ételek, amelyekről nem is gondolnánk, mennyire károsak lehetnek kedvencünk egészségére.

Examining of lovely dog by stethoscope in vet clinic

Forrás: Shutterstock

Fotó: In Green

Nem tud ellenállni a kutyájának, amikor könyörgő szemmel néz önre, miközben éppen valami finomságot nassol? A mindmegette.hu-nak van egy rossz híre azoknak, akik hajlamosak elgyengülni, bizonyos ételek ugyanis a kedvence életébe is kerülhetnek. Íme az a 15 dolog, amit soha ne adjon neki, akármennyire is kunyerál.

Xilit

A xilit, vagyis a nyírfacukor akár végzetes is lehet egy kutyának. Az érzékeny embereknél a xilit hasmenést okozhat, a kutyáknál viszont lázat, remegést, levertséget, ájulást, kómát, májelégtelenséget, hányást vagy mozgáskoordinációs problémákat okoz.

Csokoládé és egyéb édességek

A csokoládéban van egy vegyület, a teobromin. Ez az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést: hányást, hasmenést, súlyos esetben halált is okozhat.

Hagyma és fokhagyma

A hagymafélékben található N-propil-diszulfid nevű vegyület az ebekre toxikus hatással bír, és szapora szívverést, kapkodó lihegést, vesekárosodást, véres vizeletet és letargiát válthat ki. Így a hagymás, fokhagymás, magyaros fogásokból inkább ne adjunk a kutyánknak.

Tejtermékek

A kutyák laktózérzékenyek, a gyomruk nem tudja hasznosítani a tejben lévő összetevőket. Így esetükben egy gombóc fagyi vagy egy kevés tej is hasmenést okozhat. A savanyított tejtermékekkel, a penészes és a zsíros sajtokkal, az ízesített és diétás joghurtokat is vigyázzunk!

Nyers hús

A nyers húsok általában veszélyesek a kutyák számára, ugyanis paraziták telepszenek meg ezeken, melyek a gyomor és bélrendszer megbetegedését okozhatják. Nyers hús fogyasztása után, ha magas láz, véres hasmenés jelentkezik a kutyánál, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Csirkecsont

A csirke húsával (megfőzve vagy megsütve) semmi gond sincs, de a csontja veszélyes lehet, mert evésnél szilánkosra törhet, és lenyelve kilyukaszthatja a kutya gyomrát.

Sós rágcsálnivalók

A sós nasik rendszeres fogyasztása elhízáshoz, fokozott szomjúsághoz, hőemelkedéshez, hányáshoz és hasmenéshez is vezethet. Bár minden kutya csorgó nyállal figyeli, ha gazdája ilyesmit eszik, lehetőleg ne engedjünk neki.

Nyers tészta

A kelésben lévő tésztát semmiképpen ne tegyük olyan helyre, ahol a kutya eléri. A test melegének hatására az élesztő gázokkal telíti meg a gyomrot, ami fájdalmas feszüléshez és görcsökhöz vezet.

Nyers tojás

Vigyázzunk, hogy a kutya ne férjen nyers tojás közelébe, az ugyanis potenciális szalmonella vagy E. coli fertőzésforrás.

Avokádó

Az avokádó perszint tartalmaz, amely egy gombatoxin. Ez az emberre nem veszélyes, a kutyákra azonban igen: náluk hasmenést és hányást okozhat, de súlyosabb esetben a szívet is károsíthatja.

Szőlő

A legtöbb kutya szereti a szőlőt, ezért a gaziknak vigyázniuk kell, nehogy leeszegesség a tőkékről. A szőlő ugyanis veseelégtelenséget okoz a kutyáknál, már pár szemtől kórházba kerülhetnek. A toxikus adag körülbelül 10-30 g szőlő vagy mazsola testsúlykilogrammonként.

Más gyümölcsök

De más gyümölcsöt sem jó ötlet adni a kutyáknak! A szilva és a barack magja például ciánt is tartalmaz. De különösen veszélyes a datolyaszilva magja, ami a kutyáknál könnyen vékonybélgyulladást vagy bélcsavarodást okozhat.

Csöves kukorica

Ha a kutya csövestől rágja el a kukoricát, a csövét nem tudja megemészteni. Az elakad a vékonybelében, és már csak a sebészi úton lehet eltávolítani.

Alkohol

A kutyáknál minimális mennyiségű alkohol is hányást, hasmenést, koordinációs problémákat, idegrendszeri problémákat, nehézlégzést, kómát okozhat, szélsőséges esetben pedig akár az eb életébe is kerülhet az elővigyázatlanság.

Embernek készült gyógyszerek

Soha ne adjunk emberi gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt kedvencünknek! Gyógyszert csakis az állatorvos tanácsára és az adagolási útmutatást szigorúan betartva adjunk gyógyszert nekik!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!