Koronavírus

2021.10.10. 12:17

Emlékeztető oltást javasolnak a szakemberek több vakcina esetében is

A szakemberek továbbra is figyelemmel kísérik az Európai Unióban engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó adatokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Európai Gyógyszerügynökség emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség vizsgálatai kimutatták, hogy a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a vírus elleni antitestek előállításának képességét a legyengült immunrendszerű, köztük a szervátültetett betegeknél.

Annak ellenére, hogy nincsen közvetlen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a harmadik oltás képes további antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védelmet.

Az Európai Gyógyszerügynökség Humángyógyszer Bizottsága az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az említett vakcinák harmadik adagja adható be a súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, legalább 28 nappal a második oltás beadása után.

A gyógyszerügynökség idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját javasolta. Vizsgálják továbbá a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!