rendkívüli felfedezés

2021.10.12. 07:45

Egy ausztrál magángyűjteményben találtak rá egy új puhatestűfajra

Nagyon ritka fajról van szó, amelynek élő példányát még nem látták.

Triton snail - Adriatic Sea (Croatia)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Damir Zurub

Újabb puhatestűfajt fedezett fel a Queenslandi Múzeum kurátora, amikor Thora Whitehead puhatestű-kutató az intézménynek adományozott különleges gyűjteményét vizsgálta át. A faj a szakértő után az Amoria thorae nevet kapta.

Nagyon ritka fajról van szó, amelynek élő példányát még nem látták: jelenleg csak egy maroknyi üres héj áll a kutatók rendelkezésére, melyeket az 1970-es években vonóhálók segítségével halásztak ki egy Új-Dél-Wales északi részétől Queensland állam délkeleti részéig húzódó területről – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A Thora Whitehead Collection a tengeri kagylók legnagyobb és legátfogóbb magángyűjteménye Ausztráliában, számtalan ritkaságot és külföldi fajt tartalmaz.

A Queenslandi Múzeum kurátora, John Healy elmondása szerint régóta tudott arról, hogy valószínűleg létezik egy még ismeretlen húsevő tengeri csigafaj, amely Ausztrália keleti partvidékéről származik. Egy könyvben látta illusztrációként ennek a tengeri csigának a héját, de a faj hivatalosan nem volt azonosítva.

„Így el tudják képzelni az örömömet, amikor az új kollekciót fotózva nemcsak egy, de két egyedét is megláttam ennek a potenciálisan új fajnak” – mondta Healy.

Az egyedeket Cape Moreton közelében, 110 méteres mélységből hozták fel.

Két további egyedet is talált a kutató, melyeket más név alatt katalogizáltak. Ezen négy egyed alapján írták le az új fajt, az Amoria thorae-t.

Healy elmondta, hogy Whitehead több mint 200 ezer fajt tartalmazó gyűjteménye nemcsak a Queenslandi Múzeum puhatestű-kollekcióját bővíti, hanem a nemzetközi tudományos közösséget is segíti kutatásaiban.

Az anyag nagy részét Thora Whitehead 50 év alatt gyűjtötte Ausztrália, különösen Queensland partvidéke mentén különböző élőhelyeken, például mangroveerdőkben, strandokon, sziklafalakon és korallzátonyoknál – mondta Healy.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!