A természet csodái

2021.09.01. 10:25

Újszülött elefántikreknek örülhet a világ

Az állatok egészségesek, bár a szakértők szerint viszonylag kicsik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A két hím borjú fogságban, Srí Lanka legnagyobb menhelyén született. A Pinnavala Elefántmenhely vezetője elmondta, hogy az ikreket a Szurangi nevű, 25 éves elefánt hozta világra. A nősténynek 2009-ben már született egy borja, mostani szülése tehát a második. A kiselefántok apja a 17 éves Pandu, aki szintén a menhelyen él.

Srí Lankán 1941-ben születtek legutóbb ikerelefántok fogságban. Az ország első ismert, vadon született elefántikreit pedig tavaly észlelték Minneriya természetvédelmi területén.

A Pinnavala Elefántmenhelyet 1975-ben alapították. Az intézmény mára 81 elefántnak ad otthont. A menhelyet sok turista keresi fel, de a pandémia miatt jelenleg zárva tart.

A hivatalos adatok szerint Srí Lankán mintegy 200 elefánt fogságban, 7500 példány pedig vadon él.

Vadon élő elefántok befogása a területen halállal büntethető. Eljárás azonban ritkán indul, ezért az aktivisták szerint az elmúlt 15 évben több mint 40 elefántborjút loptak el különböző vadasparkokból.

A tehetős helyiek és a szerzetesek szívesen tartanak házi kedvencként szentként tisztelt elefántot, hogy fitogtassák gazdagságukat. Gyakori a panasz azonban az állatokkal való rossz bánásmódra annak ellenére, hogy a bántalmazást három évig terjedő börtönnel is büntethetik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!