Ország-világ

2021.07.14. 09:34

Visszavette a VI. kerület a 6 milliót a veronai buszbaleset áldozatainak családjaitól

Nyílt levéllel fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez a veronai busztragédia áldozatainak egyik hozzátartozója. Szendrei Endre a szörnyű balesetben az unokahúgát veszítette el, és azóta szeretne Budapesten felállítani egy emlékművet a tragédia áldozatainak az emlékére. Azonban a terv évek óta újra és újra meghiúsul.

Budapest, 2017. január 23. A veronai buszbaleset egyik túlélõjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Időközben elkészült ugyan a szobor – ami egy sziklatömb az áldozatok neveivel –, végleges emlékhelye azonban továbbra sincs az ország egyik legnagyobb közúti tragédiájának – számol be róla a Metropol. A lap megkeresésére Szendrei Endre elmondta: a tragédia első évfordulóján tervezték felállítani az emlékművet, amelyet az akkori VI. kerületi önkormányzat engedélyezett is a Kodály köröndön, közvetlenül az áldozatok iskolája, a Szinyei Gimnázium közelében. Később azonban kiderült, ez világörökségi terület, ezért az engedélyt visszavonták. Az önkormányzat akkor átutalt 6 millió forintot az elhunytak emlékére létrehozott iskolai alapítványnak.

A választásokat követően azonban a kerület új vezetése azonnal visszavette ezt a pénzt az alapítványtól.

A szülők márciusban levélben fordultak VI. kerületi önkormányzathoz az emlékműre szánt összeggel kapcsolatban, azonban érdemi választ a mai napig nem kaptak.

Az emlékmű a Műcsarnok mögött
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Nem tudni, mi lesz a sorsa

Ahogy a nyílt levélben a hozzátartozó Karácsonynak írja: „Ekkor fordultam a XIV. kerületi Önkormányzathoz, az Ön akkori munkatársaihoz, hogy tegyék lehetővé ennek az emlékműnek a felállítását.” A városvezetés akkor a Körcsarnokhoz irányította a hozzátartozókat, a Körcsarnok pedig a Liget Projekthez. A Liget Projekt segítőkészebbnek bizonyult, és engedélyezték az emlékmű felállítását a Műcsarnok mögött. A terület akkor még parkoló volt, itt látták utoljára szeretteiket a szülők és hozzátartozók, és ide nem érkezett meg soha többé végzetes útjáról a busz. A szobrot a munkálatok miatt jelenleg körbekerítették, és nem tudni, mi lesz a sorsa. A főpolgármesterhez intézett nyílt levelében Szendrei Endre azt írja, hogy szeretnék elérni, hogy az emlékmű előtt elhaladó rövid útszakaszt, amennyiben megmarad, nevezzék el a tragédia áldozatainak emlékére Verona Angyalai sétánynak.

„Nagy szívfájdalmunk, hogy mind ez idáig nem tudtunk végleges helyet találni. Nem kérünk mi senkitől egyetlen fillért sem” – mondta a Metropolnak Szendrei Endre –, „csupán annyit szeretnénk, hogy végre méltó és végleges helye legyen elvesztett szeretteink emlékművének”.

17 áldozata volt a balesetnek, főképp gimnazisták
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A kormány már állított emlékművet Olaszországban

A tragédia első évfordulóján, 2018-ban a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásával már felavattak egy emlékművet a Milánóból Velencébe tartó A1-es autósztráda kelet-veronai kapujánál. A helyszínt San Martino Buon Albergo önkormányzata ajánlotta fel a Parco Young nevű ifjúsági parkban. Az 1,2 tonnás betontömbön az áldozatok nevei és János evangéliumának sorai kaptak helyet: „Még egy kevés idő, és a világ nem lát engem többé, de ti megláttok engem: mert én élek, és ti is élni fogtok”.

Emlékmű San Martino Buon Albergóban
Fotó: kozterkep mapublic

A veronai busztragédia

2017. január 20-án éjfél körül Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópályán a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium sítáborából hazafelé tartó iskolabusza letért az útról, és fékezés nélkül az autópályahíd pillérének csapódott, és kigyulladt. Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött. A balesetben és az azt követő tűzben 17-en haltak meg, főként diákok. Két évvel később elhunyt Vígh György is, az a testnevelő tanár, aki a veronai buszbalesetkor több gyereket is megmentett, de a saját gyerekeit már nem tudta kimenteni a lángok közül. A buszvezetőt az olasz bíróság 2020 augusztusában nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte. Az indoklás szerint a katasztrófát a vezető hosszú ideje fennálló alvászavara okozta, illetve az, hogy a busz a számos átalakítás miatt közlekedésre alkalmatlan volt.

 

Borítókép: A veronai buszbaleset egyik túlélőjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!