Nebraskában

2021.07.30. 07:30

Hormonterápia, nemváltó műtétek, nemi kategóriák – ezeket oktatnák a 12 éven aluliaknak

Az iskolák 3-5. osztályában tanítanák erről a gyerekeket, az ettől idősebbek szexuális oktatásában talán még ettől is durvább témákat érintenének. A bevezetni kívánt szabályzat ellen felemelte hangját egy gyermekorvos, aki szerint ezek a témakörök nem ennek a korosztálynak megfelelők.

Mi a maszturbáció, hogyan működnek a hormonblokkolók, milyen gendertípusok léteznek, és mik azok a nemváltó műtétek? – többek között erről tanítanák a 3-5. osztályos gyerekeket a nebraskai iskolákban a helyi Oktatási Minisztérium által megalkotott szexuális nevelési szabályzat keretében. A tervek szerint szeptembertől alkalmazni kívánt szabályok alapján a 6-8. osztályosok az abortuszról, a fogamzásgátlásról, valamint az orális és az anális szexről tanulhatnak majd, 9-10. osztályban pedig az úgynevezett “reproduktív igazságosságot” oktatnák, ami az abortuszhoz való korlátozások nélküli hozzáférést jelenti – ismerteti a V4NA Hírügynökség.

Az amerikai állam számára az új tanterv elkészítésében sorvezetőként szolgált a 2020-ban publikált Nemzeti Szexuális Oktatási Szabványok névre keresztelt dokumentum, melyet az Egyesült Államok Szexuális Információs és Oktatási Tanácsa (SIECUS) az Advocates for Youth és az Answer civil szervezetek segítségével készített. A három szervezet éves szinten több millió dollárt kap a szövetségi kormánytól, és az abortuszt támogató civil szervezetektől. A dokumentumot a szülők és az orvosok rendszeresen kritizálják, mivel szerintük az túl nagy hangsúlyt helyez például a hormonterápia, és a nemváltoztatás folyamatának megismertetésére illetve oktatására. A SIECUS -t Mary Calderone, a Planned Parenthood orvosi igazgatója alapította 1964 -ben azzal a céllal, hogy a progresszívabb szexuális nevelés mellett szólalhasson fel, országos szinten.

Dr. Susan Greenwald, Nebraska egyik nyugalmazott gyermekorvosa, aki 35 évig dolgozott szexuálisan bántalmazott gyerekekkel, azt mondta, hogy az újonnan hozott szabályok távol állnak az életkornak megfelelő oktatástól. „Az első dolog ami kiszaladt a számból az volt, hogy szent sz*r, milyen pedofil írta ezt a szabályzatot? Ha pedofil lennél, és áldozatnak akarod nevelni a gyermekedet, akkor ezt a tervet kell használnod” – nyilatkozta Greenwald.

Dr. Jeanne Stolzer, a nebraskai Kearney egyetem gyermekek fejlődésére szakosodott professzora szerint nehéz pontosan megállapítani, hogy ezeknek a szabályoknak milyen hatása lenne, mert ilyeneket még sose tanítottak az iskolákban.

„Előfordulhat, hogy ez az új tanterv komoly érzelmi és pszichológiai problémákat okozna a gyerekeknél”

- hangsúlyozta Stolzer.

Pete Ricketts, Nebraska republikánus kormányzója nyilvánosan ellenzi az új oktatási szabályokat. A kormányzó a tantervet kivitelezhetetlennek nevezte.

„Azok az emberek akik az új irányelveket szorgalmazzák, nem szülők, hanem szószólók”

- mondta a kormányzó hozzátéve, hogy ezeket a normákat szerinte nem meghonosítani, hanem leselejtezni kellene.

A nebraskai Oktatási Minisztérium szóvivője a kirobbant botrány kapcsán azt nyilatkozta: „Nagyra értékeljük minden nebraskai visszajelzését, beleértve a kormányzót is. Az észrevételek és a vélemények feldolgozása folyamatban van, egy második tantervet is írunk, amit a következő hetekben tervezünk majd kiadni” – mondta a szóvivő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!