Ország-világ

2021.07.18. 15:15

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között

A kísérletben ugyanannyit játszottak a kevésbé adakozókkal, és ugyanolyan ritkán viszonozták a szívességet az őket jutalmazóknak.

Training award

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mattia Marasco

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között – állapították meg bécsi viselkedéskutatók.

A Friederike Range és Jim McGetrick vezetésével végzett vizsgálatokban a kutyák ugyanolyan ritkán nyomták meg az élelmet jelentő gombot azoknál, akiktől korábban kaptak valamit, mint azoknál, akiktől nem. A négylábúak emellett ugyanolyan gyakran játszottak a nagyvonalú emberekkel, mint a kevésbé adakozókkal – írták a szakemberek a PLOS One tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

A tudósok vizsgálatában 21 kutya vett részt: border collie-k, agarak, ausztrál juhászkutyák, tacskók, kopók, beagle-ök és keverékek. A kutyáknak meg kellett nyomniuk egy gombot, hogy jutalomfalatot kapjanak. Láthatták, amint egyes emberek reagálnak a gombnyomásra, míg mások nem. Ezután gombnyomással viszonozhatták a szívességet. Ezt azonban a nagyvonalú emberek esetében ugyanolyan ritkán tették meg, mint az ételt megtagadóknál. Később sem játszottak velük gyakrabban.

Egyes tanulmányok szerint a kutyák fajtársaiknak visszaadják a szívességeket és különbséget tudnak tenni az együttműködő és nem együttműködő emberek között. Az aktuális kutatás azonban nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kutyák ezt a két képességet kombinálni tudják – közölte a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Összehasonlító Viselkedéstudományi és Állatorvosi Intézetének kutatócsoportja.

Talán a négylábúak furcsának találják, hogy etessék az embereket, akiktől általában az ételt kapják. „De az is elképzelhető, hogy nem ismerik fel az emberek segítő viselkedése és a jutalom közötti kapcsolatot” – vélik a tudósok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!