Bulvár-celeb

2021.06.27. 18:02

Szomorú rekord: 96 madarat vittek be szombaton a Hortobágyi Madárkórházba

A Hortobágyi Madárkórház vezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy meleg és a táplálékhiány miatt az ilyenkor szokásosnál sokkal több madár kerül bajba.

Forrás: haon.hu

A madarak mentőangyalával az Egyeken vasárnap megrendezett hagyományőrző napon beszélgettünk, ahová egy korábban a szárnya sérülése miatt megműtött, majd felgyógyult egerészölyvet hoztak munkatársával szabadon engedni – írja a haon.hu.

– Ez a 96 madár olyan rekord, amilyen a Madárkórház fennállása alatt még nem fordult elő. Főleg fecskék kerültek most hozzánk. A kánikulai napokban több olyan, idejekorán a fészekből kikerült kis fecskékről van szó, amelyeknek a melegtől felforrósodott ereszalján lévő fészekből a túlélésre egyszerűen nem volt más választásuk, mint kiugrani onnan.

Országosan jelentkezett ezek a probléma. De a fecskéken kívül más madarak is érkeztek, köztük az igen ritka gólyatöcs fióka lábsérüléssel, továbbá barna kánya és jó néhány kis gólya. Ez utóbbiak már szinte kirepülés előtti állapotban voltak. Őket a szülők kidobták a fészekből a meleg és a táplálék hiány miatt. Éppen ezért éjfél utánig tartottak a műtétek a Madárkórházban.

bajban vannak a madarak a nagy melegben
Fotó: haon.hu / Kovács Péter

Több önkéntes is segít ilyen esetekben, és arra is van lehetőség, hogy a madarak egy részét máshol lássák el. A hozzánk beérkezett szárnyasok egy része a Madárkórházban marad, de közülük sokat visszaengedünk a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!