globális felmelegedés

2021.06.05. 11:00

Akár teljesen el is tűnhetnek az izlandi gleccserek 2200-ra

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdas adatait elemezve a szakemberek megállapították, hogy 2000 és 2019 között a világ gleccserei évente átlagosan 267 milliárd tonna jeget veszítettek.

Antarctica, Southern Ocean, Antarctic Peninsula, Graham Land, Lemaire Channel, Petermann Island, exploration in a small semi-rigid boat between icebergs to meet humpback whales (Megaptera novaeangliae) (Photo by BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: BRUSINI Aurélien

Nagyjából 750 négyzetkilométerrel zsugorodtak, vagyis felszíni területük 7 százalékát veszítették el az izlandi gleccserek az elmúlt 20 évben a globális felmelegedés miatt – derült ki egy tanulmányból.

A Jökull című izlandi tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint a szigetország több mint 10 százalékát beborító gleccserek területe 10 400 négyzetkilométerre zsugorodott 2019-ig.

A gleccserekkel borított terület csaknem 2200 négyzetkilométerrel (18 százalékkal) lett kisebb 1890 óta. A kutatók legfrissebb számításai szerint a csökkenés majdnem egyharmada 2000 óta következett be.

Szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogy az izlandi gleccserek akár teljesen eltűnhetnek 2200-ra.

A tanulmány készítői szerint Izland gleccserterületeinek változékonysága nagyjából 1890 óta összefügg az éghajlat változékonyságával.

Az izlandi Okjökull 2014-ben veszítette el gleccser státuszát – a szigetországban elsőként -, miután a kutatók megállapították, hogy halott jég alkotja és már nincs elegendő nyomás, ami mozgassa.

A Nature című tudományos folyóirat áprilisban közölt egy tanulmányt, amely szerint a világ 220 ezer gleccserének majdnem mindegyike egyre gyorsabb ütemben veszít tömegéből, a 21. századi globális tengerszint-emelkedés több mint egyötödét adva.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdas adatait elemezve a szakemberek megállapították, hogy 2000 és 2019 között a világ gleccserei évente átlagosan 267 milliárd tonna jeget veszítettek. A gleccserek olvadásának üteme élesen emelkedett a vizsgált időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!