befektetés

2021.05.28. 19:23

Most bárki bérelhet egy lakatlan szigetet a Maldív-szigeteken

A leendő bérlők 50 évre kaphatják meg a szigetek használati jogát azzal a feltétellel, hogy azokon legalább százszobás hoteleket kell létesíteni.

Scenic at Conrad Maldives Rangali Island with model, Maldives, Indian Ocean, Asia (Photo by Laura Grier / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)

Forrás: robertharding/AFP

Fotó: Laura Grier

A Maldív-szigetek elárverezi a fennhatósága alá tartozó több mint ezer – többnyire lakatlan – sziget közül tizenhatnak a bérleti jogát – közölte a maléi turisztikai minisztérium pénteken.

A leendő bérlők 50 évre kaphatják meg a szigetek használati jogát, egyetlen feltétel, hogy azokon legalább százszobás hoteleket kell létesíteniük az indiai-óceánon fekvő területen.

A tárca egyik szóvivője szerint az intézkedéstől a turizmus fellendülését remélik a koronavírus járványát követően.

Egy 1,2 hektáros sziget már 210 ezer dollártól (60 millió forint) kapható, míg egy 10,4 hektár alapterületű sziget kikiáltási ára már 1,5 millió dollár (428 millió forint).

A minisztérium szóvivője szerint a bérlőknek be kell tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat a törékeny ökológiai egyensúly megőrzése érdekében, így például az áramot túlnyomó részben megújuló erőforrásokból kell biztosítaniuk. Emellett a helyi növényvilág mintegy felét meg kell kímélniük a szigeteken.

A vételi ajánlatokat június 10-ig várják. Az árverésen ugyanakkor nem feltétlenül a legmagasabb ajánlatot tevő nyer. A bérleti jog odaítéléséhez egy pontrendszert is bevezettek, így a legmagasabb ajánlat 60 pontot ér, 20 pont szerezhető, ha a szállodák munkatársainak legalább 70 százalékát a helyi munkaerőből toborozzák 5 százalékos női kvóta mellett, illetve további tíz pont jár, ha valaki befizet a kormányzat turisztikai alapjába.

A turisztikai tárca saját közlése szerint további 3700 szállodai szobát és ezzel összefüggésben 370 millió dollár (105 milliárd forint) befektetést remél a projekttől az elkövetkező három évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!