Járvány

2021.03.15. 07:12

Visszatérhetnek a hegymászók a Mount Everestre

A több mint 300 külföldi hegymászónak vállalnia kell egy egyhetes karantént és negatív koronavírus-tesztet kell bemutatni.

Fotós: HANDOUT

Szigorú feltételek mellett több száz hegymászó tér vissza a következő hónapban a Mount Everestre, miután a világ legmagasabb hegycsúcsát a koronavírus-járvány miatti egy éven át tartó lezárás után ismét megnyitják – közölték csütörtökön a nepáli hatóságok.

Több mint 300 külföldi hegymászó fogja megpróbálni megmászni a majdnem 8849 méteres hegyet az áprilisban kezdődő szezonban – mondta Mira Acharya, a turizmusért felelős minisztérium munkatársa. 2019 azonos időszakában rekordszámú, 381 hegymászó kísérelte meg a csúcshódítást.

A mászóknak vállalniuk kell egy egyhetes karantént és negatív koronavírus-tesztet kell bemutatniuk.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc – így a Mount Everest is – részben vagy teljesen Nepálban van, a csúcshódításokra érkező több száz külföldi hegymászó dollármilliókkal járul hozzá a himalájai ország éves bevételéhez.

Lukas Furtenbach, a kaliforniai székhelyű Furtenbach Adventures vezetője öt csapatban 22 hegymászót vezet a Csomolungmára. Mint elmondta, sok ügyfelük egy évvel elhalasztotta terveit az egyes országok, például Nagy-Britannia utazási korlátozásai miatt.

Nepál 2020 márciusában zárta le hegyeit a koronavírus járvány miatt, amely mintegy 275 ezer embert fertőzött meg és több mint 3000 ember halálát okozta eddig a dél-ázsiai országban.

A Mount Everest kínai oldala ebben a szezonban is zárva marad a mászók előtt, ezért valószínűleg többen fogják a nepáli oldal felől megkísérelni a csúcshódítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában