mind megmenekültek

2021.01.23. 18:05

376 denevért mentettek ki a kórház kazánházából

Az edelényi Koch Róbert Kórház műszaki dolgozói, a kazánház bontása során találták meg a . A bőregerek Jósvafőre és az Esztramosra, egy bányatáróba kerültek.

Hibernált állapotban a denevérek nagyon kiszolgáltatottak, ezért vigyázni kell rájuk. Ha építkezéskor véletlenül előkerülnek valahol, azonnal természetvédelmi szakembereket kell értesíteni, vagy a közelben működő nemzeti park igazgatóság munkatársait.

Ezt tették az edelényi kórház dolgozói is, akik a kazánház bontása közben rengeteg denevért találtak.

A 4 órás mentés során az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei összesen 378 rőt korai denevért gyűjtöttek össze, melyeket elszállítottak a megbolygatott búvóhelyről.

Az állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramosra, egy bányatáróba került. Szerencsére a mentés és szállítás során egyetlen bőregér sem sérült meg – írták az Aggteleki Nemzeti Park honlapján.

Ilyenkor télen, hibernált állapotban a denevérek nagyon kiszolgáltatottak
Fotó: Shutterstock

 

A mérsékelt övben a denevérek a hideg, táplálékhiányos időszakot úgy képesek átvészelni, hogy télre teljes nyugalomba merülnek. Testhőmérsékletük ilyenkor 1-6 °C-ra csökken, légzésük és keringésük az aktív állapotban mérhető intenzitás töredékére esik – 20-25 alkalommal vesznek levegőt óránként.

Minimális energiaigényüket az ősszel felhalmozott zsírraktárakból fedezik. Testtömegüknek alig 0,2 százalékát használják fel naponta, de az októbertől márciusig tartó időszakra (5 – 5,5 hónap!) így is éppen csak elegendőek tartalékaik.

A sikeres teleléshez olyan zavartalan és hideg, de mindenképpen fagymentes helyet kell keresniük, ahol védve vannak a csapadéktól és a ragadozóktól.

Természetes körülmények között ilyen feltételeket a faodvak és barlangok biztosítanak, de néhány denevérfaj egyre gyakrabban épületek réseibe is behúzódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!