Járvány

2020.12.19. 18:00

Antibakteriális kesztyűt fejlesztett egy manufaktúra és a pécsi egyetem

Piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre.

Forrás: Shutterstock

Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Azt írták, a fertőzéses megbetegedések hatalmas kockázatot jelentenek, gyors terjedésük legfőbb oka – a személyes kontaktus mellett – azon felületek érintése, amelyeken a kórokozók hosszú ideig fertőzőképesek maradhatnak.

Az egyetem Márk Lászlót, a PTE Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatóját idézve hangsúlyozta: felületfertőtlenítésre általában etanolt, izopropil-alkoholt vagy hidrogén-peroxidot használnak. Ezek hatékonyan csökkentik a csíraszámot, de a hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki.

„Az együttműködéssel olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát sikerült kifejleszteni, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását” – hangsúlyozta a szakember.

Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője az egyetem közleménye szerint azt mondta: a cég eredeti elképzelése az volt, hogy a pandémia idején segítsen az embereknek „a gumikesztyűk leváltásában”.

Így „született meg” a hazai és a nemzetközi piacon is keresetté vált fertőtleníthető bőrkesztyű, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával a PTE-vel együttműködve sikerült továbbfejleszteni.

Piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre – jelentette ki.

Az egyetem kitért rá, a kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek. Azokat a PTE szakemberei az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján laboratóriumokban vizsgálták meg, tesztelték antibakteriális hatását, az impregnált felület fizikai, kémiai kopásának mértékét.

Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!