Őshonos

2020.09.28. 18:03

Huszonnégy év után került meg egy elveszett kereru Új-Zélandon

Huszonnégy év után került elő egy kereru, vagyis óriás gyümölcsgalamb, amely az új-zélandi Rainbow Springsből tűnt el – számolt be róla a The Guardian.

Forrás: Shutterstock

A madár Új-Zélandon őshonos galambféle. A Pidge nevű példány 1996-ban tűnt el a Rotorua nemzeti parkból, azóta nem látták. Augusztusban azonban váratlanul előkerült és a lábán található gyűrű alapján sikerült azonosítani.

A meglepetés annál is nagyobb volt, mert a kereruk 15-25 évig élnek, a megkerült madár most 29 éves.

Emma Bean, a park kiwikeltetőjének vezetője elmondta, hogy Pidge feltehetően a legidősebb példánya a fajnak. A park felvette a kapcsolatot a Hamilton Állatkerttel, ahol állítólag egy még idősebb kereru élt, de az a példány már elpusztult.

Pidge-re soványan és nagyon rossz állapotban találtak rá augusztusban. A park mindeddig titokban tartotta előkerülését, de most azt közölték, hogy jól van, egy hónapja szőlővel és banánnal etetik.

Már látszik, hogy szívesen repülne, úgyhogy a héten kiköltöztetjük a röptetőbe

mondta a szakember.

A park gondozói szerint a dokumentumokból nem derül ki, hogy Pidge annak idején megszökött a parkból vagy egyszerűen elengedték. De úgy vélik, a közelben élhetett és most azért került elő, mert már nem jutott elég élelemhez. Bean elmondta, hogy a kereruk párban élnek, ezért figyelni fogják Pidge-et, hogy vajon előkerül-e a partnere.

Két éve az óriás gyümölcsgalamb lett az év madara Új-Zélandon.

A maori néven kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér. Érett gyümölcsökkel táplálkozik, s mivel az a szervezetében megerjed, előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert megrészegülve nem képes kapaszkodni.

A kererupopuláció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már.

Borítókép: kereru, vagyis óriás gyümölcsgalamb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!