Környezetszennyezés

2020.08.18. 17:08

Rengeteg mikroműanyagra bukkantak emberekben amerikai kutatók

Nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek egy új kutatás szerint. Amerikai szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak apró műanyagtöredékeket – közölte hétfőn az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society).

Forrás: Shutterstock

A szakértők tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban találtak mikro- és nanoműanyagot.

Ezek a szervek a leginkább kitettek a fertőzöttségnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket.

Több tucatnyi különböző típusú műanyagösszetevőt találtak, például a műanyagzacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET). Mind a 47 emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

A zacskók és palackok feldarabolódásából származó mikro- és nanoműanyagok a világ minden sarkában elszennyezték már a környezetet.

Az állatoknál a kutatások a szennyezettséget már összekapcsolták a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, de az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen a tudósok szerint.

Nem akarunk ijesztgetni, de aggasztó, hogy ezek a természetes úton nem lebomló anyagok, amelyek mindenütt jelen vannak, bekerülhetnek és felhalmozódhatnak az emberi szövetekben, és nem tudjuk, milyen lehetséges hatásuk van az egészségre

mondta Varun Kelkar, az Arizonai Állami Egyetem hallgatója, a kutatócsoport tagja.

Ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük az emberi egészségre gyakorolt hatását tette hozzá.

Ez a kutatás volt az első, amely a műanyagrészecskéket olyan donorok szerveiben vizsgálta, akikről ismert a szennyezettségnek való kitettség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!