rejtekhely

2020.05.25. 06:14

Elrejtett tárgyakat találtak Auschwitz egyik blokkjának kéményében

A fő táborban elhelyezkedő 17-es blokkról úgy tudni, a mesterségekhez értő rabokat tartották ott fogva.

POLAND. AUSCHWITZ GERMAN NAZI CONCENTRATION CAMP. THE DOUBLE ENCLOSURE OF ELECTRIFIED BARBED WIRE OF THE CAMP

Forrás: AFP

Fotó: BRUNO DE HOGUES

Elrejtett használati tárgyakat, késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében – írta a BBC hírportálja.

A fő táborban elhelyezkedő 17-es blokkról úgy tudni, a mesterségekhez értő rabokat tartották ott fogva. A blokkot a nemzetiszocializmus áldozatainak osztrák nemzeti alapja készíti elő egy kiállításra.

Közreadott kép az elrejtett tárgyakról
Fotó: Nationalfonds/Kaczmarczyk/Marszalek / AFP

A munkások még áprilisban dolgoztak egy kéménykürtőn, melynek belsejében a tárgyakat megtalálták. Kiemelték és dokumentálták őket, mielőtt az Auschwitzi Múzeumba kerültek volna.

Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a tárgyakat. Az osztrák szervezet közleménye szerint a lehetséges okok között a ruhák készítése és javítása, lakatosmunkák végzése, szökés előkészítése vagy a más rabokkal való csere is szerepelhet.

A második világháború idején a német megszállás alatt álló Lengyelország déli részén hozták létre a nácik az auschwitzi koncentrációs tábort, az európai zsidók megsemmisítésének központját, ahol szisztematikusan meggyilkoltak 1,1 millió embert.

Borítókép: Egy fotó az auschwitzi táborról 2020. január 28-án

Címkék#auschwitz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!