ismét kitört a vulkán

2020.04.11. 18:21

Félkilométeres hamuoszlopot lőtt a magasba a kitörő Anak Krakatau (videó)

Ismét kitört szombaton az Indonéziához tartozó Anak Krakatau tűzhányó, amelyből mintegy 500 méter magas hamuoszlop emelkedett a magasba.

Szunda-szoros, 2018. december 28. Sûrû füstöt lövell ki az Anak Krakatau tûzhányó az indonéziai Szunda-szorosban a haditengerészet egyik hajójáról nézve 2018. december 28-án. December 22-én a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban szintén az Anak Krakatau kitörése után keletkezett szökõár, amelynek következtében legalább 426 ember életét vesztette és több mint 7200 megsérült. MTI/AP/Fauzy Chaniago

Forrás: MTI/AP

Fotó: Fauzy Chaniago

Az indonéz földtani intézet péntek este rögzítette, hogy láva tör fel a vulkánból, és az intézet szerint a tűzhányó szombat reggelig folyamatosan aktív volt, ezért továbbra is riasztás van érvényben.

Az Anak Krakatau 2018-ban az évszázad eddigi legpusztítóbb kitörését produkálta, mert a vulkánkitörést követően 5 méter magas szökőárhullámok értek partot Szumátra és Jáva szigetén, amelyek több mint 430 embert megölték és 14 ezret megsebesítettek.

Az Anak Krakatau jelentése Kratakau gyermeke. A sziget a vulkanológia egyik közkedvelt kutatási témája, mert maga a sziget még 100 éves sincs, 1927-ben emelkedett ki a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szorosból.

Az új sziget az 1883-ban elpusztult Krakatau víz alatti kürtőjéből emelkedett ki. A Kratakau vulkán 1883 nyarán a Hirosimára ledobott atombomba erejének több ezerszeresével robbant fel, elpusztítva a sziget mintegy kétharmadát.

A robbanás 16 kilométeres körzetben szó szerint fülsiketítő volt, a több mint 3000 kilométerre lévő Perthben és a csaknem 5000 kilométerrel távolabb fekvő Mauritiuson is tisztán hallható volt. A kitörés által keltett lökéshullám három és félszer kerülte meg a Földet. A katasztrófában több tízezer ember vesztette életét.

A borítókép az Anak Krakatau 2018-as, óriási pusztítást okozó kitörésekor készült

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!