séta a vörös bolygón

2020.03.05. 11:27

Olyan részletes panorámakép készült a Marsról, mint még soha (videó)

Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity marsjárója – közölte szerdán a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.

Illustration of the Valles Marineris canyon system, Mars, being surveyed by a pair of astronauts. The Valles Marineris is over 4000 kilometres (km) long, up to 200 km wide and up to 7 km deep, dwarfing the Grand Canyon of Arizona, USA. The canyons are found on the southeastern edge of the Tharsis Bulge and were originally created by faulting during the formation of Tharsis. The canyons have been further worn down by water and wind erosion. Finally, slumping has helped widen the canyon so that the bottom is visible from space.

Forrás: AFP

Fotó: Science Photo Library

A vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételhez több mint ezer képet készített a marsjáró 2019 novemberében. A képkockák a következő hónapokban lettek összeillesztve.

A Curiosity fő kamerarendszere (MastCam) egy másik kisebb felbontású panorámaképet is készített, amelyen a rover egy része is látható. Ez a csaknem 650 millió pixeles panorámakép is az Aeolis-hegynél (Mount Sharp) fekvő Glen Torridon régiót örökíti meg. A Curiosity 2019. november 24. és december 1. között készítette a felvételeket a panorámaképekhez.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS / AFP

Az alábbi videón jól látszik, milyen részletes a fotó valójában:

 

„Miközben csapatunk nagy része otthon élvezte a sült pulykát, a Curiosity elkészítette ezt a vizuális lakomát”

- mondta Ashwin Vasavada, a missziót irányító Jet Propulsion Laboratory kutatója.

Hozzátette: „ez az első alkalom a misszió ideje alatt, hogy egy 360 fokos sztereó panorámakép elkészítésének szenteltük a működésünket”.

A Curiosity 2013-ban már készített egy 1,3 milliárd pixeles panorámaképet a MastCam révén.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!