megdöbbentő felfedezés

2020.03.06. 12:25

A benne talált műanyagszemétről neveztek el egy új rákfajt

Mikroműanyagot találtak egy újonnan felfedezett rákfajban, mely a Csendes-óceánban 6500 méter mélyen él. A WWF ehhez kapcsolódóan világszintű petíciót kezdeményezett a műanyagszemét-áradat megfékezésére.

PONT-SUR-SEINE Gammarus roeseli parasitized by an acanthocephale. The orange dot indicates that this Gammarus is parasitized by an animal related to rotifers. This parasite will influence the behavior of this crustacean to eat it is done by a predator. The predator is the final host of the parasite, it can be a duck or a fish.  Biosphoto / Jean-François Cart

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Jean-François Cart

A brit Newcastle-i Egyetemnek a felfedezést tevő kutatói ezért az Eurythenes plasticus nevet adták a felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó állatnak – áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

Ezzel a névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet és „nyomatékosítani, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen” – mondta Alan Jamieson, a kutatócsoport vezetője.

A felfedezéshez kapcsolódóan a WWF nemzetközi egyezmény elfogadását szorgalmazza a műanyagszennyezettség ellen.

„Mennyi figyelmeztetésre van még szükség ahhoz, hogy cselekedjen a világ?

Az újonnan felfedezett faj bolygónk egyik legtávolabbi helyén él, mégis már most meg van fertőződve. A műanyag ott van a levegőben, melyet belélegzünk, a vízben, melyet iszunk, és már azokban az állatokban is, melyek az emberi civilizációtól távol élnek” – fejtette ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerkutatója.

🔬A newly discovered marine animal has been named Eurythenes Plasticus to highlight that plastic pollution is now so prevalent that even a new species living nearly 7km below sea level has ingested plastic.

A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennap használatos tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban megtalálható.

„Percenként átlagosan egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe.

Ezért nagy szükség van egy ENSZ-egyezményre, mely globálisan előírja a szemét csökkentését és a hulladékkezelés javítását. Európától és Ausztriától is elvárjuk, hogy ökológiai lábnyomát minden szinten csökkentse. A politikának sürgősen meg kell hoznia a szükséges törvényeket ahelyett, hogy a felelősséget az egyénre hárítsa” – mondta Hein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!