Újjászületik a gőzös

2020.01.23. 11:00

Megkezdték a Szőke Tisza roncsainak kiemelését (videó)

A Magyarországon épült legnagyobb lapátkerekes gőzös 2012-ben süllyedt el egy öbölben, a Tisza szeged-tápéi szakaszán.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Heizler Tamás, a kiemelést végző MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője közölte: a csütörtök reggel megkezdett műveletet több hónapos előkészítés előzte meg. A roncsot tavaly októberben hozták a felszínre. A hajótest köré vízforgató rendszert telepítettek, hogy a jégréteg ne okozhasson további károkat. A parton földből rámpát építettek, a csigákkal és csaknem két kilométeres kötélzettel folyó kiemeléshez pedig bekötési pontokat alakítottak ki a hajótestben és a szárazföldön.

A 300 tonnásra becsült, erősen megrongálódott hajó egyenletes alátámasztása érdekében 15 felfújható ballont gyártattak. Ezek tíz méter hosszú és másfél méter átmérőjűek, egyenként akár 80 tonna teherbírásúak, és a test alatt gördülve segítik a kiemelést. A hajó várhatóan péntekre kerül a szárazföldre, akkor következik az egész művelet legkritikusabb pontja, amikor a test végét a part fölé magasodó orrhoz emelik majd.

A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amelyet kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hozott létre Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója és Portás Csaba hajózási szakember.

Diszkóhajó is volt a százéves matuzsálem

A Szőke Tisza a Ganz-hajógyár újpesti üzemében készült el 1917-ben, a több mint 77 méteres, kétkéményes gőzös akkor a IV. Károly nevet kapta.

A Szőke Tisza Felszabadulás név alatt hajózik 1952-ben
Fotó: Szánthó Zoltán / Fortepan

A hajót a monarchia felbomlása után Sasnak, majd 1930-ban Szent Imrének keresztelték át. A gőzös a második világháború alatt Ausztriába került, és csak 1947-ben érkezett vissza Magyarországra. Az 1950-ben Felszabadulás nevet kapó hajót 1957-58-ban újították föl és építették át sétahajóvá.

A megsüllyedt Szőke Tisza hajó a Szeged-tápéi téli kikötőben 2012 telén, a műemlékké nyilvánított jármű felépítménye ekkor még ép volt
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

1976-ban kivonták a forgalomból, majd állóhajóként üzemelt a fővárosban. Két évvel később került Szegedre, ahol az 1980-as években étteremként, majd diszkóhajóként működött. A leromlott állapotú vízi járművet 2000-ben vontatták a Tápéi-öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt.

Borítókép: Kiemelik a Szőke Tisza gőzös roncsait a szeged-tápéi kikötőben 2020. január 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!