Szapporó

2020.01.11. 11:45

Hóhiány nehezíti a hófesztivál szervezőinek dolgát

Példátlan hóhiány nehezíti idén a világhírű szapporói hófesztivál szervezőinek dolgát Japánban.

Members of Japan Ground Self-Defense Force bring snow by trucks at the Odori Park, one of the Sapporo Snow Festival sites in Hokkaido on Jan. 9, 2020. Due to serious snow shortage, the festival organizer has struggled to gather enough snow to build snow statues. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: AFP / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN

Fotó: TAKUYA MATSUMOTO

Idén rekordszámú teherautóval kénytelenek havat hozni a fesztiválra a várost övező térségekből, akár 30 kilométeres távolságból is – közölték pénteken a szervezők.

Onoue Fumija, a szapporói idegenforgalmi hivatal illetékese szerint „keményen dolgoznak azon”, hogy megfelelő havat találjanak. Mint mondta, „soha nem látott” hiány van hóból.

Szapporóban, az északi Hokkaido-sziget fővárosában a tél kezdete óta fele annyi hó esett, mint amennyi szokott és még az is elolvadt december közepének és végének szokatlanul enyhe időjárása miatt. A jövő hétre is csak egyetlen napra jósolnak hóesést.

Onoue szerint nem könnyű megfelelő havat találni, mert csak a szennyeződéstől, kövektől és a hó- és jégolvasztószerektől mentes hó alkalmas hószobrászatra.

A január 31-én kezdődő és február 11-ig tartó szapporói hófesztivál fénypontja a mintegy 200 hó- és jégszobrot felvonultató szoborkiállítás.

A rendezvény a térség egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, tavaly 2,7 millió látogatót vonzott.

Borítókép: Hozzák a havat a Japán Szárazföldi Véderő munkatársai Szapporóba 2020. január 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!