Pillanatnyi pihenő

2019.10.26. 11:44

Új szelfit küldött magáról a marsjáró

Új fotót küldött magáról a Marson lévő Curiosity: a NASA honlapján közölt lélegzetelállító felvételt 57 önálló fotóból állították össze a szakértők. A képeket a marsjáró robotkarján lévő kamera készítette október 11-én a Glen Etive nevű helyszínen.

A Curiosity a robotkarján lévő fényképezőgéppel lőtte a szelfit

Forrás: NASA

A kutatók már régóta nagyon várták, hogy a marsjáró eljusson erre az agyagos területre. A kép előterének bal oldalán látható a Curiosity által fúrt két mélyedés. A műszer az innen vett kőzetminták kémiai alkotóelemeit elemzi: a fúróval porrá őrli, majd a mintákat hordozható laborjában helyezi el. Szeptember 24-én végezte el az eddigi második ilyen mintavételét.

A Curiosity a robotkarján lévő kamerával lőtte a szelfit
Fotó: NASA

A marsjáró mögött, a kép jobb felső sarkában látható a mintegy 300 méter távolságban lévő Vera Rubin hegyvonulat, amelyet a Curiosity egy éve hagyott el. A háttérben feltűnik a Gale-kráter pereme és talaja.

A Curiosity 2012 augusztusában érkezett meg a Marsra, azóta végez kutatásokat a vörös bolygón – emlékeztet a NASA honlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!