veszély

2019.10.31. 13:26

Radioaktív tűzifát árultak egy belga barkácsáruházban

Harminchárom évvel a katasztrófa után még mindig kísért Csernobil szelleme, ezúttal a belga kályhákat és kandallókat célozta meg.

Forrás: Shutterstock

Kiderült ugyanis, hogy Belgium egyik nagyvárosában, a holland és a német határhoz közeli Liège-ben az egyik barkácsáruházban Fehéroroszországból importált, cézium-137 radioaktív izotóppal szennyezett tűzifát árultak – írja a V4NA.

A fából vett minták vizsgálatánál kiderült, hogy a szennyeződés főleg a kéregben koncentrálódott, 150 és 250 becquerel/kilogramm (bq/kg) közötti értéket mutatva.

A nukleáris anyagok mérésével foglakozó Scannix nevű belga cég szerint ez a sugárzási szint nem aggasztó, az azonban már aggodalomra ad okot, hogy égetés hatására a radioaktivitás koncentrálódik, és az arány növekszik, elérheti a 1415 bq/kg értéket is és a hamu szintén meghaladja a határértéket.

A Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet helyettes vezetője, Bruno Cessac megnyugtatásképp elmondta, hogy a sugárzó tűzifa hamuja csak közvetlenül belélegezve vagy elfogyasztva lenne káros az egészségre. A szakértő ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne használják a fát a kiskertekben, mert a zöldségekbe kerülve, majd elfogyasztva káros hatásai lehetnek.

A probléma nem új keletű, 2012-ben Franciaországban a Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) jelentést készített a belorusz tűzifa radioaktivitásának az emberekre gyakorolt hatásáról. Az eredmény megerősíti, hogy a Belgiumban mért sugárzási szint nem veszélyes.

Egy ipari kazánban évente több tonna 1300bq/kg sugárzású fát kellene elégetni ahhoz, hogy az így keletkezett hamu radioaktív koncentrációja elérje a szabályozási határértéket

– mondja Bruno Cessac.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!