guruló látványosság

2019.10.22. 13:43

Odébb tolnak egy világítótornyot Dániában

A 120 éves épületet az a veszély fenyegeti, hogy az erózió miatt összedől.

Rubjerg, 2019. oktber 22. A Rubjerg Knude vilgttornyot sneken szlltjk 80 mterrel tvolabb az szaki-tenger partjtl a dniai Jylland-flszigeten 2019. oktber 22-n. A csaknem 120 ves plet ltt az eredeti helyn a parti erzi fenyegette, az elrejelzs szerint 2020-ra beledlt volna a tengerbe. MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Henning Bagger

Forrás: MTI/EPA/RITZAU SCANPIX

Fotó: Henning Bagger

Az Északi-tenger partján emelkedő, 23 méter magas Rubjerg Knude világítótornyot, amely Dánia egyik fő turistalátványossága,

síneken mozgó gördülőalkalmatosságra helyezték, hogy nagyon alacsony sebességgel 70-80 méterrel odébb, biztonságos helyre tolják.

Amikor 1900-ban megkezdte működését az ország északnyugati partvidékén, a torony még 200 méterre volt a tengerparttól, a homokos part folyamatos eróziója miatt azonban napjainkban már hat méterre megközelítette a víz.

A Rubjerg Knude világítótornyot síneken 80 méterrel távolabb szállítják az Északi-tenger partjától a dániai Jylland-félszigeten
Fotó: Henning Bagger / MTI/EPA/RITZAU SCANPIX

Az 1000 tonnás építmény áttelepítése sokba kerül, de Arne Boelt hjoerringi polgármester szerint nincs más választásuk, mert különben le kellene bontani a tengerbe omlás veszélye miatt.

Lea Wermelin dán környezetvédelmi miniszter nemzeti kincsnek nevezte az évente 250 ezer látogatót vonzó világítótornyot, amelynek megmentéséhez 5 millió koronával (220 millió forint) járul hozzá a tárcája.

A használaton kívüli világítótorony már 1968-ban beszüntette hajózást segítő tevékenységét.

Rövid ideig múzeumként működött, egyebek közt az erózióval, a futóhomokkal vívott küzdelmet mutatta be.

Az ingatag homokdűnén emelkedő építmény végül múzeumként is megszűnt létezni, mivel a futóhomok maga alá temetett két szomszédos épületet.

Az áthelyezési művelet 10 méter/óra tervezett sebességgel zajlik, így akár 10 órán át is eltarthat. Az első fél órában 1,4 métert tett meg a guruló világítótorony.

A művelet sikere számos tényezőtől, köztük elsősorban az időjárástól függ, de a hjoerringi polgármester szerint megéri vállalni a kockázatot.

A csaknem 120 éves épület létét az eredeti helyén a parti erózió fenyegette, az előrejelzés szerint 2020-ra beledőlt volna a tengerbe
Fotó: Henning Bagger / MTI/EPA/RITZAU SCANPIX

A toronytól nem messze 2008-ban lebontottak egy román stílusú templomot, amelyet ugyancsak az a veszély fenyegetett, hogy beleomlik a tengerbe. Az 1250-ben épült Maarup templomban forgatták az első Oscar-díjas dán film, a Babette lakomája (1987) több jelenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!