nem földönkívüliek készítették

2019.06.29. 17:45

Kalendáriumként szolgálhattak a Yazilikaya sziklaszentély domborművei

A 12 istenséget ábrázoló véset az év hónapjait, míg a 30 ábrázolásból álló véset a hónapok napjait jelöli.

Architecture hittite : "le roi Tudhaliya protege par une divinite" Bas relief. vers 1250-1220 avant JC. Site de Yazilikaya. Turquie ©Luisa Ricciarini/Leemage

Forrás: AFP

Fotó: leemage

Ősi kalendáriumként szolgálhattak a mai Törökország területén található Yazilikaya hettita sziklaszentély domborművei.

Svájci kutatók szerint a 3200 éves komplexum fontos vallási szerepet töltött be a Hettita Birodalom központja, Hattuszasz lakóinak életében.

A bronzkori mészkőkomplexum nevének jelentése „feliratos szikla”

– írja a New Scientist.

A sziklaszentély helyiségeinek falaiba vájt lapos domborművek egy része ókori mezopotámiai istenségeket, annunakikat ábrázol.

Az összeesküvés-elméletek hívői szerint az anunnakik idegen lények voltak, akik aranyat jöttek bányászni a Földre, ám az antarktiszi gleccserek olvadása miatt távozniuk kellett a bolygóról.

Néhány szakember most új teóriával állt elő: úgy vélik, hogy noha a véseteket immár évtizedek óta tanulmányozzák a kutatók, az eddigi vizsgálatok elsiklottak bizonyos kulcselemek fölött.

A Luwian Studies nevű nemzetközi nonprofit alapítvány elnöke, Eberhard Zangger és kollégája, a Bázeli Egyetemen dolgozó Rita Gautschy szerint

a 12 istenséget ábrázoló véset az év hónapjait, míg a 30 ábrázolásból álló véset a hónapok napjait jelöli a luniszoláris naptár szerint.

Az istenábrázolások némelyike alatt felfedezett jelzések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy

a terület ősi lakói megpróbálták nyomon követni az idő múlását.

A domborművek egy része pedig arról árulkodik, hogy a teliholdnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!