jó példa

2019.05.22. 06:06

Szoptatószobát rendeznek be a Tádzs Mahalban

Ez lesz az első indiai műemlék, ahol ilyen módon segítik az anyákat.

Large crowds are pictured at the Taj Mahal complex in Agra on October 20, 2018. - Nearly 50,000 people visited the site on October 20, Indian media reported, making it one of the busiest days of the year for the iconic 17th century monument. (Photo by Pawan Sharma / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pawan Sharma

A monumentális épületnek otthont adó Agra város régészeti vezetője, Vaszant Kumar Szvarnkar elmondta, hogy a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át, hogy segítsenek annak a „több millió anyának, aki kisbabával együtt érkezik”. Hozzátette, hogy akkor jutott eszébe a babaetető helyiség ötlete, amikor a műemlék rendszeres látogatójaként megpillantott egy anyát, aki egy lépcső alatt elbújva próbálta megszoptatni a babáját, miközben még a férj is igyekezett eltakarni őket.

„Láttam, milyen nehézséget okoz neki az, ami alapvető joga egy anyának. Úgy gondoltam, tennünk kell valamit” -

magyarázta a Reuters kérdésére. Indiában rossz szemmel néznek arra az anyára, aki nyilvános helyen szeretné megszoptatni a kisbabáját.

Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét.

A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. Szvarnkar elmondta, hogy Agra két másik történelmi emlékhelyén is szoptatós szobák berendezését rendelte el.

Az indiai régészeti hatóság (ASI) szerint ez az első alkalom, hogy szoptatós szobáról gondoskodnak az ország több mint 3600 műemléki épületének egyikében. „Azt remélem, hogy nemcsak Indiában, hanem az egész világon egyre több műemlék utánozza a Tádzs Mahalt, hogy az anyák kényelmes szobában etethessék a babáikat” – magyarázta Szvarnkar.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége,a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ. Az épületegyüttes 22 év alatt készült el és a kincstár tartalmának nagy részét felemésztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!