életveszélyes kihívás

2019.05.26. 11:18

Idén már tíz hegymászó életét követelte a Mount Everest

A héten újabb három ember halt meg.

(FILES) In this file photo taken on May 17, 2018, mountaineers make their way to the summit of Mount Everest, as they ascend on the south face from Nepal. - Two more climbers have died on Everest, expedition organisers and officials said on May 25, taking the toll from a deadly week on the overcrowded world's highest peak to ten. (Photo by Phunjo LAMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phunjo Lama

Tavaly összesen öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedése részben összefügghet azzal, hogy a kedvező időjárás következményeként torlódás alakult ki a csúcs közelében, az oxigénszegény környezetben.

„A kedvező időjárási viszonyok ugyanis csak rövid ideig uralkodtak a térségben, és mindenki egyszerre indult el a héten, hogy meghódítsa a csúcsot” – közölte Babu serpa, az egyik túraszervező cég igazgatója.

Egy 44 éves brit hegymászó szombaton halt meg mintegy 8700 méter magasságban az után, hogy megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát és visszatérőben volt róla.

Mintegy 150 méterrel a csúcs alatt hirtelen összeesett, a kíséretében lévő serpa megpróbálta újraéleszteni, ám nem sikerült – mondták el illetékesek.

Pénteken egy 56 éves ír hegymászó halt meg hétezer méter magasan lévő sátrában. Ő még a csúcshódítás előtt visszafordult és leereszkedőben volt a hegyoldalról.

Ugyanezen a napon meghalt egy 33 éves nepáli helyi vezető az alaptáborban, őt egy magasabban fekvő táborból helikopterrel szállították le, mert megbetegedett.

Korábban életét vesztette négy indiai és egy-egy amerikai és osztrák hegymászó, és május 16-án eltűnt egy másik ír hegymászó is, akit szintén halottnak tartanak a nepáli hatóságok.

Idén várhatóan rekordot dönt a Mount Everestet meghódító emberek száma. A nepáli hatóságok a tavaszi szezonra minden korábbinál több, 381 mászóengedélyt adtak ki (darabonként 11 ezer dollárért), ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140 fő kapott engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon.

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!