Egyperces

2019.02.06. 14:31

Kis kacsa fürdik…

Kazincbarcika – Egy különleges kacsafajta jelent meg Kazincbarcikán.

Kazincbarcika – Egy különleges kacsafajta jelent meg Kazincbarcikán.

Az elmúlt hét folyamán többen is jelezték, hogy rengeteg kacsa bukkant fel a kazincbarcikai csónakázótónál, amit muszáj volt személyesen is meglátogatni – küldte beszámolóját lapunknak Matesz Gábor kazincbarcikai olvasónk.

„Hétköznapi kacsákra számítottam, amikor is megpillantottunk egy különleges fajt, a mandarinrécét – írta Matesz Gábor. – A mandarinréce vagy mandarinkacsa egy közepes méretű, Ázsiából származó díszmadár, amely mára már veszélyeztetett fajjá vált. Nos, akik sietnek, még elcsíphetik ezt a különleges és gyönyörű színekben pompázó mandarinrécét, amelyet megannyi átlagos, ugyanakkor csoda szép tollazatú kacsa vesz körül.”

A mandarinréce már jóval időszámításunk kezdete előtt ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. A nyugatiak már megérkezésük után nem sokkal felfedezték a madár szépségét.

Európába 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni elsőként csak 1834-ben sikerült. A fajt könnyű gondozni és tenyészteni, emiatt sok tenyésztőnél és állatkertben is megtalál­ható. Néhány héttel ezelőtt a miskolctapolcai Csónakázó-tónál kapott lencsevégre egy családot fotóriporterünk.

ÉM


[related-post post_id="4099949"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!