Egyperces

2018.07.24. 13:38

Nem csak kezesek, okosak is a tengerimalacok

Onga - Az állattartók között népszerű, mégis kevesen tenyésztik Miskolc környékén.

Onga - Az állattartók között népszerű, mégis kevesen tenyésztik Miskolc környékén.

Kezdő állattartóknak a tengerimalacot szokták ajánlani az állatkereskedők, mert nagyon kezes és viszonylag könnyű ellátni őket. Ennek ellenére Miskolc környékén sokáig nehéz volt beszerezni, ezért is kezdett Szőnyegi Beáta a tenyésztésükbe Ongán.

– Gyermekkorom óta tartottam tengerimalacot, ami később tenyészetté nőtte ki magát. Az volt a tapasztalatom, hogy a kereskedésekben ritkán lehet szép, egészséges, hosszú életű állatokat kapni. Érdekelt, hogy mire lenne még szükségük, mert tisztában voltam vele, hogy jó esetben akár hat-nyolc évig is elélnek a malacok. Persze főállásként ezt nem éri meg csinálni, például én most gyesen vagyok. A tengerimalacok nem olyan szaporák, mint a hörcsögök, évente kétszer ellenek három-öt kicsit, akik rögtön nyitott szemmel születnek és miközben még szopnak, azonnal rágcsálni és mozogni kezdenek. Az anyjuktól négy-hat hetesen lehet őket elválasztani és a hímek ekkor már ivaréretté válnak – mesélte Beáta.

Folyamatosan nő a foguk

– A tartásukról érdemes tudni, hogy általában a lakásban élő családok vásárolják, akiknek 100×50 centiméteres ketrecet szoktunk ajánlani. Legalább tizenöt fok szükséges az állatoknak, de a kánikulát sem szeretik, ezért árnyékos helyet keressünk. Mindenképpen szükséges bele etető és itató, amiben mindig kell lennie szénának és víznek, hogy a fogukat folyamatosan tudják koptatni. Ezenkívül nagyon szeretik a zöldséget, gyümölcsöt, füvet és pitypangot, de kapható számukra tengerimalactáp is. Ugyanúgy, mint az embernél, időnként pótolni kell náluk a C-vitamint. Szívesen fogyasztják az idénynek megfelelő, vegyszermentes gyümölcsöt. Szeretnek bujkálni, ezért fa- vagy műanyag házikót mindenképpen rakjunk a ketrecbe. Mostanában hallani, hogy a legcélszerűbb fürdőszobaszőnyegen tartani őket. Ezt nem javaslom, mert könnyen atkásodnak. Viszont praktikus a ketrec aljára macskaalmot szórni és arra forgácsot, ami kiváló nedv- és szagelszívó – összegezte a tenyésztő.

Mint megtudtuk, az ápolásukhoz hozzátartozik a körömvágás és a szőrük fésülése, kivéve a csupasz fajtánál, ami sok szempontból jóval érzékenyebb, mint fajtársai. Oltást nem szoktak nekik adni, csak ivermektin cseppeket, amelyek a külső-belső élősködőktől és a gombáktól védi őket. Fürdetni és ivartalanítani szintén nem szokás a tengerimalacokat, mert a víztől megfáznak, a műtétet pedig nem élik túl. Viszont azonos neműeket gond nélkül lehet együtt tartani, sőt ajánlott, mert igénylik a társaságot.

Sok trükkre megtaníthatók

– Tenyésztésnél oda kell figyelni, hogy a családtagokat különítsük el, és így nagyon változatos malacaink születnek majd. Magyarországon – ha jól tudom – csak ketten foglalkozunk például drótszőrű fajtával, és a mi rágcsálóink akár másfél kilósra is megnőnek. A tengerimalacok nem túl hangosak, viszont nagyon kezesek. Ezenkívül szobatisztaságra és számos trükkre megtaníthatók, szeretik magukat produkálni, és csak akkor harapnak, ha veszélyben érzik magukat. Úgyhogy szülői felügyelettel egy gyermek is képes őket gondozni – zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!