Egyperces

2017.06.03. 09:16

Videó: Bemutatták a világ legnagyobb repülőjét

Stratolaunch-nak hívják azt a repülőt, amit a Mojave sivatagban lévő kísérleti légibázison mutattak be, és jelenleg a világ legnagyobb repülőjének számít.

Stratolaunch-nak hívják azt a repülőt, amit a Mojave sivatagban lévő kísérleti légibázison mutattak be, és jelenleg a világ legnagyobb repülőjének számít.

A Microsoft-alapító Paul Allen fejéből pattant ki az űrrakéta-szállító repülő katamarán, aminek hosszabb a szárnyfesztávolsága, mint egy focipálya.

Azért van ilyen furcsa formája, mert a terv szerint űrrakétákkal együtt szállna fel, azt szállítaná középen. Ezzel lényegesen olcsóbb lenne űrrakétákat felküldeni és visszahozni, legalábbis ez a terve a Microsoft-alapító Paul Allennek.

117 méter szárnyfesztávolsága nagyobb, mint az Aviator című filmből ismert Howard Hughes-féle H-4 Herculesé. (Igaz, egy szovjet-orosz repülőgép, a Antonov An-225 hosszabb, mint ez.)

A tervek szerint 2019-re hoznák olyan állapotba, hogy fel lehessen szállni vele. Addig még a rakétákat is ki kell fejleszteni: egy korábbi bejelentés szerint Pegasus XL típusú rakéták módosított változatával kezdenek.

Forrás: 444.hu.


Az An–225 Mrija indulását a németországi Leipzig Halle repülőtéren kapták lencsevégre, és habár közel 24 órás késéssel indult, hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy megnézzék a felszállás pillanatát.

A Swiss egyik utasszállítója kötelékben repül a svájci légierő gépeivel egy alpesi síparadicsom felett. A videóról nem érdemes többet mondani, inkább nézzétek...


Beindították Anglia északnyugati partjainál a Burbo Bank szélfarmot, ahol összesen 32 darab, egyenként 195 méter magas szélturbina termel áramot. Ezek a világ legnagyobb szélturbinái, egy közülük egyetlen fordulattal 29 órán át tudna árammal ellátni egy családi házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!