Egyperces

2015.11.03. 14:39

Több mint ezer hangyát próbáltak becsempészni Kínába

Peking - Több mint ezer hangyát találtak két Németországban feladott csomagban a délnyugat-kínai Csengdu város vámosai reptéri ellenőrzés során.

Peking - Több mint ezer hangyát találtak két Németországban feladott csomagban a délnyugat-kínai Csengdu város vámosai reptéri ellenőrzés során.

A küldemény Hamburgból indult és Dubaj, valamint Szöul érintésével érkezett meg Szecsuan tartomány székvárosába. A kémcsövekben egy-egy darabka sárgadinnye segítette túlélésüket a hosszú úton.

Azonosítóik megállapították, hogy a Pogonomyrmex és a Paraponera nembe tartozó hangyákról van szó, amelyek közös jellemzői, hogy viszonylag nagyra nőnek és sok helyütt házi kedvencként tartják őket.

Az egyenként tíz centiméteres, lezárt kémcsőben érkezett másfél-két centiméteres rovarok nem honosak Kínában, így természetes ellenségeik sincsenek - mondta el Csao Feng, a Szecsuan tartományi karantén kutatója a Hszinhua hírügynökségnek.

Ezért és mivel rendkívül gyorsan szaporodnak - királynőjük naponta akár 2000 utódot is képes létre hozni - veszélyt jelenthetnek a környezetre - vélte a kutató, aki hozzátette, hogy betegségeket is terjeszthetnek, károsíthatják a mezőgazdaságot, az erdőket és az emberek egészségét is - tette hozzá.

Az országos erdészeti hivatal vezetője szerint Kínában terjedőben van a veszélyes fajok importja. Csao Su-cung elmondta, míg a vámhivatalok munkatársai 2000-ben 500 ilyen szállítmányt fogtak el, addig 2013-ban ez a szám 610 ezerre nőt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!