Egyperces

2010.08.29. 16:14

Rossz évük volt a gólyáknak

<p>Egyre több a magára hagyott kisgólya. Szüleik már elrepültek Afrikába, őket azonban itt hagyták. A tavaszi hideg, esős idő miatt a gólyák egy része később költött, így fiókáiknak nem volt idejük megtanulni repülni a költözés idejére.</p>

Ha nem segítenek a kisgólyákon, akkor éhen halnak - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei Csoportjának elnöke.

Napos csibékkel etetik a kisgólyákat a Zala megyei Fenékpusztán lévő madárgyűrűző állomáson. A madarak még nem tudnak repülni ugyanis, így önállóan táplálkozni sem képesek. Szüleik már elrepültek Afrika felé, magukra hagyták fiókáikat. Vasárnap újabb három kisgólyát vittek a madárgyűrűző állomásra, ahol így már nyolc fiatal madarat gondoznak ott. Ők idén már nem repülnek el - mondta Benke Szabolcs.

A kisgólyákat tavaszig gondozzák, akkor szabadon engedik majd őket. Mivel a madárgyűrűző állomáson több felnőtt gólya is van, ezért vadmadárként tudják nevelni a magukra hagyott kisgólyákat.

A tavaszi hideg, esős idő miatt az első fészekaljakból sok fióka elpusztult, ezért egyes gólyapárok újra költöttek. Ezek a fiókák azonban már túl későn keltek ki, és nem volt idejük megtanulni repülni augusztus végére, amikor a térségből elindulnak a gólyák dél felé. Ezért egyre több az elhagyott kisgólya.

Zalában idén átlagosan 1,6 fióka jutott egy fészekaljra. Ez éppen a fele a korábbi évek átlagának. Ráadásul a sikeresen kirepült fiatal madarak legalább tíz százaléka villamos vezetéknek repült és áramütés miatt elpusztult - mondta Benke Szabolcs.

Magyarországon 1970-ben még 15 ezer gólya párt tartottak nyilván, most alig több mint 4 ezret. Benke Szabolcs szerint nagyobb részt az áramütések, kisebb részt az ideihez hasonló időjárás miatt csökkent ilyen mértékben a gólyák száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!