Forradalom és szabadságharc a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Az egyetemi ünnepségen az ’56-os eseményeket átélő egykori diákok is részt vettek.

Miskolc - Az egyetemi ünnepségen az ’56-os eseményeket átélő egykori diákok is részt vettek.

Ünnepi szenátus­ülés keretében emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira pénteken délelőtt a Miskolci Egyetemen az intézmény oktatói és hallgatói, valamint az ’56-os eseményeket is átélő egykori diákjai.

A rendezvény ünnepi műsorral kezdődött, melyben az intézmény diákjai elevenítették fel a forradalom eseményeit a Szinvavölgyi Néptáncműhely fiataljainak közreműködésével.

A nemzet egysége

Ezt követően dr. Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes mondott ünnepi beszédet. Mint fogalmazott, 1956 októberében egymás mellett állt az ország népe, hogy tanúvallomást tegyen a világ előtt szabadságszeretetéről és az emberi méltóság tiszteletébe vetett hitéről. 1956 szellemisége a magyar nemzet egységéről szól. A rektorhelyettes felidézte a Miskolci Egyetem, az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem forradalmi eseményeit. Az egyetemisták I-es előadóteremben tartott diákparlamenti nagygyűlésén hangzott el, hogy mi történt Budapesten, és itt fogalmazták meg a diákok 11 pontos követeléseiket.

Dr. Jakab Nóra köszöntötte a jelenlevő ’56-os diákokat is.

– Önöknél hitelesebben senki más nem mondhatná el, hogyan lett ’56 októberében a tömegből közösség. Ahogy önök beszélnek arról, hogyan emelték fel a fejüket az emberek, hogyan talált magára a nemzet, az megérteti velünk a forradalom lényegét – hangsúlyozta.

A forradalom főszereplői

A rektorhelyettes mondatai után Krajnyák Enikő, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója mondott beszédet. Jelezte: mint minden nagyobb városban, Miskolcon is az egyetem hallgatói voltak a forradalom főszereplői. Hozzáfűzte: „a mai fiatalság számára azt üzeni a forradalom lángja, hogy szabad, demokratikus jogállamban élünk. Nem ismerhetjük az idevezető utat, melyet őseink építettek a bátorság tégláiból, de véráldozatukkal példát mutatnak számunkra, tetteikkel kijelölik a mi utunkat is.”

Az ünnepség után a résztvevők felkeresték az ’56-os emlékhelyeket, ahol koszorúkat és virágokat helyeztek el, majd délután az egykori diákok a szenátusteremben baráti találkozó keretében idézték fel emlékeiket.

HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!