Most csak lányokat vártak a műszaki karok

Miskolc - Volt, akinek egyből felragyogott a szeme, amint a laborba be­léphetett.

Miskolc - Volt, akinek egyből felragyogott a szeme, amint a laborba be­léphetett.

Nem newtoni folyadékokból kevertek csillámporos, színes takonylabdát a Miskolci Egyetem egyik laborjában. Egy emelettel feljebb pedig tüzes játékok, például a Rubens cső várták a lányokat.

Igen, kizárólag a lányokat, hiszen csütörtökön a Miskolci Egyetem műszaki karai Lányok Napját rendeztek, hogy a gyengébbik nem körében előadásokkal, kísérleti bemutatókkal népszerűsítsék a mérnöki pályát. A program nem kizárólag miskolci sajátosság, hiszen immár ötödik éve minden év áprilisának utolsó csütörtökén Európa-szerte lányok ezrei vesznek részt egy nekik rendezett interaktív, pálya­orientációs napon.

Engem első­sorban az anyagtudományi kar érdekel. - Pala Edina

Kihívások

„Kedves középiskolások! Gyertek, a Miskolci Egyetem vár titeket!” – így köszöntötte a közel kétszáz érdeklődőt dr. Torma András, az egyetem rektora, aki hangsúlyozta a műszaki karok fontosságát, kiemelve, hogy az egyetem közel 10 ezer hallgatójának csaknem fele ilyen irányú képzésen vesz részt.

A lányokat Kazup Ágota is köszöntötte, aki jelenleg harmadéves a Műszaki Anyagtudományi Karon. Megtudtuk, ő Sárospatakon járt középiskolába, és egy négy évvel ezelőtti Lányok Napján döntötte el, hogy a Miskolci Egyetemen tanul tovább.

"Izgatottan, érdeklődve jöttem az akkori rendezvényre, döntésemben sokat segített az, amit akkor láttam az egyetemen” – hangsúlyozta. – Azoknak a lányoknak ajánlom a műszaki karokat, akik reálisan, logikusan gondolkodnak, szeretik a kihívásokat.

Kiemelte azt is, a Miskolci Egyetem műszaki karain végzett hallgatók keresettek az ipari cégeknél, pályázat­írásban is hasznosíthatják tudásukat, de a karon belül is számos munkalehetőség vár rájuk. De amit leginkább hangsúlyozott a leendő hallgatóknak: „Az egyetemi évek csodálatosak, sok kaland vár rátok. Legyetek ti is az egyetemváros lakói!”

Úgy tűnt, Pala Edinát nem is nagyon kell már rábeszélni, hogy a Miskolci Egyetem műszaki karai közül válasszon. A sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium 11-es tanulója már régóta érdeklődik a reál tárgyak iránt.

„Elsősorban az anyagtudomány érdekel. A nagyszüleim a hollóházi porcelángyárban dolgoztak, sokat meséltek az öntésről, és ez engem megfogott… Még nem tudom, mi leszek, de mindenképp műszaki irányba szeretnék továbbtanulni” – árulta el.

Labor és kísérlet

Kétség nem fért ahhoz, hogy Juhász Antónia is a műszaki tudományok területén fog továbbtanulni. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának kilencedikes diákja ugyanis azonnal kinyílt és boldogan mosolygott, amint a labor vagy éppen a kísérletezés szavak szóba kerültek.

„Most is környezetvédelmi és vízügyi szakon tanulok, mert mindig is érdekelt a tudomány ezen területe. Egyszerűen, ha laborban lehetek, kísérletezhetek, boldog vagyok, már gyerekkoromban is ezek érdekeltek. Tudom, hogy egyszer ilyen területen kötök ki” – mesélte Antónia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!