Közös projektekkel erősít a Miskolci és az Eperjesi Egyetem

Miskolc - A jövőben szorosabban működik együtt a két felsőoktatási intézmény.

Miskolc - A jövőben szorosabban működik együtt a két felsőoktatási intézmény.

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Torma András, a Miskolci Egyetem rektora és Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora. Az együttműködés a közös oktatási és kutatási tevékenységet, valamint a közös információcserét és publikációt segíti majd elő. A két felsőoktatási intézmény továbbá szorgalmazza a kutatók és hallgatók tanulmányait, kutatási tapasztalatszerzését, valamint az elérhető ösztöndíjak megszerzését.

Az elmúlt két évben is sikeresen működött együtt a két egyetem. -Prof. Dr. Torma András

Keretek között

Az ünnepélyes aláírás a Miskolci Egyetemen történt, ahol Torma András elmondta: számára és az intézmény számára is ünnep ez a nap, hiszen az együttműködés hozzájárul Magyarország és Szlovákia sikeres együttműködéséhez is.

Bár a rendszerváltás 26 éve megtörtént, de most jött el az idő, hogy a két intézmény szövetségre lépjen. A jövőben közös uniós pályázatokon, valamint Erasmus-projektekben vesznek majd részt. Az együttműködés elsősorban a bölcsészettudományi és az egészségügyi szakemberképzés területére terjed ki, de felveti az Állam- és Jogtudományi Karral történő együttműködést is, sorolta a rektor.

Hozzátette: már az elmúlt két évben is sikeresen működött együtt a két egyetem, de ez a munka most kereteket kap, aminek köszönhetően sokkal szervezettebben tudnak majd dolgozni. A megállapodás 5 évre szól, de közös megegyezéssel meghosszabbítható.

Rokon képzések

Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora úgy fogalmazott: valóban jelentős esemény a megállapodás aláírása. Két olyan egyetemről van szó, melyek közel fekszenek egymáshoz, csupán 120 kilométerre, és az elmúlt 20 évben sokat változott képzési profiljuk. Így vannak azonos vagy rokon képzéseik. Sok területen tudnak majd együttműködni a megállapodás után.

Az eperjesi rektor megemlítette azt is, hogy ő a ’90-es években a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanult, majd azt követően többször is járt itt konferenciákon. A miskolci Állam- és Jogtudományi Karral történő együttműködést a közös múlt is indokolja: az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia 1919-ben Miskolcra költözött, majd 1949-ben szűnt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!