Élete legjobb nyara lett a "mobilitásos"

Miskolc - Mobilitási Expora várta a Miskolci Egyetem azon hallgatóit, akik külföldi tanulmányúttal tervezik kiegészíteni a képzésüket.

Miskolc - Mobilitási Expora várta a Miskolci Egyetem azon hallgatóit, akik külföldi tanulmányúttal tervezik kiegészíteni a képzésüket.

A rendezvényen összesen 5+1 kiállító mutatta a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket: a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete mellett a Mini Miskolc, az AIESEC, az ESN, a CCUSA, valamint a Tempus Közalapítvány tartott előadást.

– Ez egy nagy hagyományokra visszatekintő rendezvény, hiszen már 2009-ben is megrendezésre került nálunk az úgynevezett külügyi börze – fogalmazott lapunknak Konyári Ádám, a Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzatának külügyi referense, a rendezvény főszervezője. – Ezt idén megújult arculattal prezentáltuk az érdeklődőknek, ezért lett Mobilitási Expo a neve. Ez talán egy kicsit jobban meg tudja szólítani a hallgatókat.

A főszervező hozzátette: fontosnak tartották az Erasmus+ és a Campus Hungary programon túl, hogy más, különböző mobilitási lehetőségek is legyenek. Ezért van jelen az AIESEC, az ESN vagy a CCUSA, akik Európán kívül is kínálnak lehetőségeket.

Kell a tapasztalat

– Hallgatói vezetőként úgy érzem, felelősségünk, hogy az egyetemi polgárok minél inkább megismerjék ezeket a programokat, ugyanis az Európai Uniónak van egy olyan célkitűzése, hogy 2020-ra minden EU-s intézményben a végzett hallgatók 20 százaléka rendelkezzen valamilyen mobilitási tapasztalattal – mondta Konyári Ádám. – Sajnos ez a szám ma Magyarországon 10 százalék alatt mozog, ezért mind az intézménynek, mind a hallgatóknak van abban felelőssége, hogy ezt a számot növeljük. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert amikor az ember elmegy az első állásinterjúra, az önéletrajzában a diploma és a nyelvvizsga megléte után a második dolog, amit megnéznek, hogy van-e külföldi tapasztalata. Legyen az munka vagy tanulás.

Ádámnak egyébként hallgatóként volt része mindebben, ugyanis négy hónapot töltött az Egyesült Államokban.

– Életem legjobb döntése és legjobb nyara volt, ami nagyban hozzájárult szakmai és tanulmányi előmenetelemhez, és rengeteg személyes élménnyel is gazdagodtam – jelentette ki, majd hozzátette: annak, hogy ki mehet, két alapfeltétele van: minimális angol nyelvtudás és nappali hallgatói jogviszony kell hozzá.

Külföldi diákok mondták

Sarkhel Mohammed (Kurdisztán/Irak): Mérnök hallgató, mesterképzésen van Miskolcon. Elmondása szerint nagyon jó hely a Miskolci Egyetem, úgy érzi, jó döntést hozott azzal, hogy Miskolcot választotta a Stipendikum Hungaricum programon keresztül. „Az emberek kedvesek, szeretek itt lenni”

Mur­tadha Mohammed (Irak): Szintén mérnök hallgató, aki ugyancsak a mesterképzést végzi. „Miskolc a második otthonom lett, mert tökéletes képzésben részesülök tökéletes oktatók által. Örülök, hogy az olyan eseményeken, mint ez, bemutathatjuk a kultúránkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!