Foucault-inga a Miskolci Egyetemen

<p>Megismétli a tavalyi Kutatók éjszakája során nagy sikert aratott, híres Foucault-inga kísérletet a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a Föld éve alkalmából.</p>

A kísérlet új és egyben végleges helyére került: az egyetem főbejáratának üvegcsarnokába. A Foucault-inga felavatását június 28-án, délután fél 6-tól tartják az egyetem főbejáratánál.

A kar munkatársai egy olyan elektronikus egységgel látták el a szerkezetet, amely a légellenállás fékező hatását elektromágneses tér erejével kiegyenlíti. Ennek következtében az inga sohasem áll le és mintegy mobil szoborként folyamatosan mutatja a Föld forgását.

Az inga síkjának elfordulását nem csupán közvetlen közelről, de kívülről, az üvegfalon keresztül is megfigyelhetjük. Akik nem látogatnak el az Egyetemvárosba, azok pedig az éjjel-nappal működő webkamera segítségével kísérhetik figyelemmel Földünk forgását. A webkamera a Műszaki Földtudományi Kar honlapján (www.mfk.uni-miskolc.hu) keresztül érhető el, ahol a jelenségről további információkat olvashatnak az érdeklődők.

1851-ben a párizsi Pantheonban sikerült Jean Nernand Léon Foucaultnak először kísérletileg bebizonyítania a Föld forgását úgy, hogy nem a csillagközi térhez „rögzítette” a vonatkoztatási pontot, hanem a katedrális kupolájához. A hosszú fonálra erősített gömb alkotta inga lengési síkja a kilendítést követően folyamatosan elfordul a környezetéhez képest, így bizonyítva Föld bolygónk forgását. Ez az elfordulás figyelhető meg a Miskolci Egyetemen bemutatott kísérletben is.

Kevesek előtt ismeretes, hogy hazánk világhírű tudósa – az alkalmazott geofizika megalapítója –, báró Eötvös Loránd is végzett egy másik elven alapuló kísérletet a Föld forgásának kísérleti bizonyítására. E kísérlettel is megismertetjük azon látogatóinkat, akik ez év szeptemberében a Kutatók éjszakájának egyetemi programján részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!