Edelény hírei

2019.01.29. 14:21

Megújul belülről a rendelőintézet Edelényben

Edelény - A több mint ötvenéves épület szakrendeléseiben 32 ezer embert látnak el.

Edelény - A több mint ötvenéves épület szakrendeléseiben 32 ezer embert látnak el.

Nyertes pályázatnak köszönhetően a külön telephelyen lévő rendelőintézetben végezhetnek komoly fejlesztést az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetben több mint 280 millió forintból.

Eszközbeszerzésre is jut pénz

A Deák Ferenc út telephelyén található járóbeteg-szakrendelő 1098 négyzetméteres belső területének teljes felújítása valósul meg, valamint a járóbetegek ellátásához szükséges orvostechnikai eszközöket szerezhetnek be a projekt keretében. A fejlesztéssel javulnak a betegellátás körülményei, mivel a szakrendelői műszerpark átlag­életkora magas, valamint a betegellátást kiszolgáló belső kubatúra teljes mértékben megújul. A parkolóhelyek is bővülnek, így a jövőben nem okoz majd problémát a parkolás a szakrendelésre érkezőknek. A munkálatok két ütemben zajlanak majd, így a szakrendelések zavartalanul működhetnek.

A szakrendelő épülete kilenc egészségügyi szakma tekintetében szolgálja ki a járóbetegeket, ez a szülészet-nőgyógyászat, szemészet, sebészet, ortopédia, bőrgyógyászat, ideggyógyászat, pszichiátria, pszichológiai és a fül-orr-gégészet, audiológia. Diagnosztikai háttérként RTG, valamint laboratórium működik az SZTK-ban. A rendelő területi ellátási kötelezettségébe az Edelényi Kistérség lakossága tartozik, ez pedig nem kevés, mintegy 32 ezer főt jelent.

A pincét is felújítják

– A szakrendelő 1965-ben épült, mára erősen amortizálódott, teljes felújításra szorul. Jelen pályázati konstrukció azonban csak a belső felújítását támogatja, a pincerész felújítását már nem. Az épülethez tartozó mintegy 500 négyzetméter alapterületű pincerész az épület megépítése óta nem került felújításra. A szigetelés hiánya miatt a falazat átnedvesedett, a vakolat károsodott. A víz, a szennyvíz, cirkulációs vezetékek, gáz-, fűtésvezetékek 50 évesek, a mai kor szabványainak nem felelnek meg, állapotuk igen rossznak mondható. A pincerész teljes műszaki rekonstrukciója elengedhetetlen az épület üzembiztos működéséhez, valamint a projekt sikeres megvalósításához. Ez a felújítás az elkészült kiviteli tervek szerint 36 millió forintból lenne megvalósítható. Ennek a fedezetére vis maior támogatási kérelmet nyújtottunk be a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé – magyarázza dr. Daher Pierre, a kórház ­igazgató főorvosa.

Hozzáteszi, ha esetlegesen nem jutnak vis maior forráshoz, akkor sincs nagy baj, köszönhetően ugyanis a kórház kitűnő gazdálkodásának, saját forrásból is képesek végrehajtani a pince felújítását.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!