E-sport

2020.09.23. 08:00

Három játékkategória az e-sportban

Az elmúlt években az e-sport annyira népszerűvé vált, hogy a felmérések szerint 2024-ben akár az Olimpián is debütálhat.

Novák Krisztina

Általánosságban három játékkategóriát különböztetünk meg: a stratégiai játékokat (RTS vagy MOBA), az Ego-Shooters-t (First Person Shooters), vagyis a videójátékoknak azt a műfaját, ahol a játékos belső nézetből, a főhős szemén keresztül látja az eseményeket, valamint a sport- és versenyszimulációkat. Ezek az e-sport szakterületek jelentősen különböznek egymástól játékmechanikájukban.

Versenyképes játékok

A hatalmas választékból a legnépszerűbb játékok a League of Legends, a DOTA 2, a Counter-Strike: Global Offensive, a StarCraft II, a FIFA, az Overwatch, a Heroes of the Storm, az NBA2KX, a Rocket League és a Call of Duty, hogy csak néhányat említsünk.

A klasszikus sportágak közül az evezés, a kerékpározás, a futás és a golfszimulátorok is képviseltetik magukat az e-sportok között, azonban népszerűségük egyelőre elmarad a többitől, még nem vonzzák annyira a nézőket, mint a többi játék.

A kivétel

A motorsport szimulációs játékok (más néven „sim racing”), többi szimulációs játékkal ellentétben, gyakran ugyanazokon a platformokon zajlanak, mint a legnépszerűbb e-sportok.

A felhasználók számát és az értékesítést tekintve a motorsport szimulációk messze a legszélesebb körben játszott sportszimulációs játékok. Mivel a játékosok kormányt és pedált használnak, a sim versenyek sokkal közelebb kerülnek az igazi sportélményhez.

A sim racing ugyanazokat a kerék- és pedálmozgásokat használja, mint a valódi autók. A navigáláshoz szükséges reakcióidő megegyezik a valódi autóban és valós pályán, azonos sebességgel szükséges idővel. Nagyon közel áll a valósághoz, a balesetek lehetőségét kivéve.

Mozgásszimuláció

A sim versenyzők számtalan felszerelést vásárolhatnak, ha még reálisabb érzésre vágynak. Teljes „mozgásszimuláció” is hozzáadható, amely az egész ülést elmozdítja a játék alatt vezetett valódi autó mozgásával összhangban.

A legnépszerűbb motorsport szimulációs játékok a következők: GT Sport, Project CARS, Assetta Corsa, Dirt Rally, iRacing, Forza, F1, NASCAR és a Need for Speed.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!