Diósgyőr hírei

2017.10.06. 13:22

Arad után Diósgyőrben élt

Miskolc - Ippi Bydeskúti Ernő alezredes 91 évesen hunyt el Diósgyőrben.

Miskolc - Ippi Bydeskúti Ernő alezredes 91 évesen hunyt el Diósgyőrben.

Egyetlen olyan ismert tisztről tud az utókor, akinek miskolciként kapcsolata volt az Aradon történtekkel, sírja pedig a városban található – mondta lapunknak Rózsa György főlevéltáros.

Ippi Bydeskúti Ernő alezredes sírját 2011-ben „fedezték fel” a diósgyőri temetőben.

Történetéről már beszámoltunk az előző években, de a vele kapcsolatos kutatások még nem zárultak le, mindig újat és újat tudhatunk meg róla. Most például azt, hogy anyai részről grófi, a Majláth család sarja volt.

Ippi Bydeskúti Ernő a szabadságharc után Diósgyőrben telepedett le, 1867-től a Borsodi Honvéd Egylet tagja, illetve hosszú időn keresztül alelnöke. Felesége 45 évvel volt fiatalabb nála, ám hamarabb meghalt, mint ő, így az alezredes idős korára megözvegyült. 1899-ben hunyt el és temették el Diósgyőrben. Lányát a diósgyőri református lelkész vette feleségül. Arról nem tudni, hogy vannak-e leszármazottai – mondta Rózsa György.

Aradi évek

A világosi fegyverletételt követően Aradon őt is előállítják, hadbíróság, majd sorozó bizottság elé állítják, egy ideig börtönben ül, majd 1850. február 15-én elbocsátják tekintettel arra, hogy a szabadságharc kitörésekor nem volt a császári hadsereg állományában.

Aktív szerepet játszott Dessewffy Arisztid tábornok holttestének 1850-ben az aradi vár sáncaiból történő kicsempészésében, illetve a Sáros megyei Margonyán való eltemetésében.

- ÉM-HM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!