Digitália

2023.04.20. 17:10

A világ valaha volt legnagyobb űrrakétája felrobbant percekkel a kilövés után

Ma délután 3 óra 30-kor kilőtték a Starshipet: ez az a hajó, amivel a Holdra, majd a Marsra is készülnek repülni.

Forrás: AFP

Fotó: Patrick T. Fallon

A valaha készült legnagyobb – 120 méter magas – és legerősebb rakéta sikeresen elhagyta texasi indítóállását, de az nem vált szét két darabra, ahogyan tervezték. Négy perc múlva felrobbant, hatalmas felhőt hagyva maga után az égen.

Ez volt az első alkalom, hogy a Starship „teljesen integrált” változata – az űrszonda felső fokozatával a „Super Heavy” erősítőhöz csatlakoztatva – elindult. A rakétának kétszer akkora a tolóereje, mint anno az embert a Holdra szállító Saturn V-nek.

A SpaceX azt tweetelte, hogy tanulni fognak a mai próbálkozásból, mert „a siker abból fakad, amit tanulunk”.

Elon Musk a kilövés előtt igyekezett visszafogni a várakozásokat, mondván, hogy a küldetés már akkor sikeresnek tekinthető, ha  anélkül sikerül a rakétának felszállnia, hogy megsemmisítené a kilövőállását.

A Super Heavy az indítórendszer első szakasza, teljesen újrafelhasználható, és úgy tervezték, hogy újra visszatérjen a Föld légkörébe, majd az indítóhelyére. Most vízi leszállást terveztek.

Elon Musk azt állítja, a SpaceX gyártotta Starship akár 100 embert is képes lesz szállítani hosszú távú bolygóközi repüléseken.

A csillaghajótól várják műholdak feljuttatását, a holdbázis építését, valamint Föld körüli utazást a világ bármely pontjára egy óra vagy még kevesebb idő alatt. A fedélzetén most nem voltak sem emberek, sem műholdak.

A NASA már megrendelt egy Starship csillaghajót a következő holdraszálláshoz, az űrturisták pedig holdrepülésre is foglalhatnak helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!